Petice Osm set milionů pro Liberec

30.09.2016 10:12

„Petice 800 milionů pro Liberec“ - Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním. Autor petice: Mgr. Jan Korytář.

Petice Osm set milionů pro Liberec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vážený pane premiére, vážený pane ministře,

Liberec se potýká s enormním zadlužením. Je to dáno nezodpovědným hospodařením minulých městských vlád, ale také tím, jaké má příjmy ze sdílených daní. Liberec, páté největší město v ČR, při přerozdělování daní získává na jednoho obyvatele téměř dvakrát méně peněz než čtvrtá Plzeň, což je dáno zejména přepočítacími koeficienty v zákoně o rozpočtovém určení daní, viz tabulka:

Příjmy ze sdílených daní

2014 (Kč/ob.)

2015 (Kč/ob.)

Počet obyvatel

2015 (celkem Kč)

Liberec

11 400

11 700

102 500

1,2 miliardy

Plzeň

19 400

20 200

169 000

3,4 miliardy

Stotisícový Liberec získal v loňském roce ze sdílených daní 1,2 miliardy Kč, zatímco o 67 tisíc obyvatel větší Plzeň téměř trojnásobek – 3,4 miliardy Kč. Jaký je k tomu důvod? Žádný, je to pouze nespravedlivé a pro Liberec a podobně velká krajská města nevýhodné. Plzeň má přitom stejně jako Liberec divadlo, ZOO, botanickou zahradu, tramvaje, autobusy, školy, školky, silnice, parky... Jen je o něco větší. Při přepočtu na počet obyvatel tento rozdíl činí v neprospěch Liberce neuvěřitelných 800 milionů Kč ročně. To je polovina aktuálního městského dluhu nebo zhruba čtyřnásobek toho, co město dává ročně do oprav a na investice.

Vážený pane premiére, vážený pane ministře, v ústavě ČR je mimo jiné napsáno, že naše země je „vlast rovnoprávných, svobodných občanů“. Svoboda i rovnoprávnost nejsou jen vzletné formulace, ale do značné míry závisí i na financích. Žádáme vás proto, abyste v zákoně o rozpočtovém určení daní změnili podmínky pro statutární město Liberec, případně další krajská města, abychom měli pro kvalitu života stejné podmínky jako třeba obyvatelé Plzně, což potvrzujeme níže svým podpisem.

Jméno a příjmení

Adresa místa trvalého pobytu (dle OP)

Podpis


Petiční archy v obálce s heslem „PETICE“ doručte na recepci nebo zasílejte na adresu U Nisy 362/6, Liberec. 

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …