Petice: Zastavte budování dalších sjezdových tratí na Lipensku!

24.11.2022 15:33 | Komentář

My, trvale i přechodně žijící obyvatelé, chataři, turisté a návštěvníci Loučovic, Lipna nad Vltavou ale i celého Lipenska a Pošumaví, se obáváme dopadů rozsáhlého rozšiřování Skiareálu Lipno, skrývajícího se za několik záměrů pod zavádějícím názvem „modernizace“, které by měly za následek celkové odlesnění více než 20 ha zdravého lesa v okolí Loučovic a Lipna nad Vltavou.

Petice: Zastavte budování dalších sjezdových tratí na Lipensku!
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Naše obavy se týkají zejména kumulativních negativních dopadů těchto záměrů na životní prostředí, zvýšenou erozi půdy, zhoršení kvality vody, a celkového zhoršení kvality života způsobeného navýšením hlučnosti a zplodin (v důsledku navýšení dopravy a provozu sněžných děla a rolb) a navýšením světelného smogu.

V neposlední řadě jsme znepokojeni významným negativním dopadem záměrů na chráněné druhy živočichů žijících v této oblasti. Rozšíření sjezdovky nepovažujeme za veřejný, ale za ryze individuální podnikatelský zájem, který by neměl převážit nad zájmy místních obyvatel a zájmy ochrany lesa a krajiny. Jako vysoce kontroverzní se tento záměr jeví zejména v situaci probíhající klimatické změny a stále teplejších zim!

My níže podepsaní proto:

Požadujeme zastavení všech záměrů na rozšíření Skiareálu Lipno (JHC 841 „Modernizace skiareálu Lipno – východ Lipno nad Vltavou. Úprava sjezdové tratě ST5 a lanové dráhy LD-H“, JHC931 Modernizace skiareálu Lipno nad Vltavou – SAL Loučovice, JHC709 MODERNIZACE SKIAREÁLU LIPNO – VÝCHOD LIPNO NAD VLTAVOU, a případně dalších staveb a záměrů stejného investora v dané lokalitě) a provedení důkladného, podrobného a nestranného zhodnocení jejich kumulativních vlivů na životní prostředí. Považujeme za nepřípustné, aby byly záměry posuzovány a realizovány tzv. „salámovou“ metodou.

Žádáme o přehodnocení a vypuštění zatím nevyužité plochy lokality SR 22 Lipno – Kramolín ze Zásad územního rozvoje v rámci 10. aktualizace, jejímž cílem je dosažení souladu s výstupy a doporučeními ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY Jihočeského kraje z roku 2021.

Požadujeme aktualizaci územních plánů dotčených obcí tak, aby této studii odpovídaly a splňovaly jí stanovené podmínky.

Požadujeme, aby se tyto stavební záměry staly předmětem důkladné veřejné diskuse s místními občany.

Lipensko pro život, z.s., zastoupený Pavlou Setničkovou Novákovou  

Petici je možné podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…