Petice proti návrhu zrušení výjezdové jednotky SDH Bohumín-Kopytov

01.05.2012 17:04

Petice proti současnému záměru Města Bohumín zrušit Jednotku sboru dobrovolných hasičů Bohumín – Kopytov (JSDH Bohumín - Kopytov) Vážení, v nejbližších dnech má zastupitelstvo Města Bohumín na svém zasedání rozhodovat o zrušení Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Bohumín – Kopytov (dále jen JSDH Bohumín – Kopytov).

Petice proti návrhu zrušení výjezdové jednotky SDH Bohumín-Kopytov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

Petice je určena: městu Bohumín (Město Bohumín, Masarykova 158, 735 81) a Petičnímu výboru Parlamentu a Senátu České Republiky (Senát-Valdštejnské náměstí 17/4, Praha 1 118 01, Parlament České Republiky, Poslanecká sněmovna, Sněmovní 4, Praha 1-Malá Strana 118 26

My, níže podepsaní, protestujeme a vyjadřujeme nesouhlas se zrušením JSDH Bohumín – Kopytov, která byla založena v roce 1997, a to v důsledku zkušeností z rozsáhlých a ničivých povodní Moravy a Slezska toho roku.V roce 2005 se rozdělením JSDH Šunychl – Kopytov stala samostatná jednotka JSDH Bohumín – Kopytov. JSDH Bohumín – Kopytov od svého vzniku po celou dobu své existence se významnou měrou podílela a nadále podílí na obecně i celospolečensky žádoucích a prospěšných aktivitách. Mezi tyto aktivity zejména patří likvidace požárů, záchranné a pomocné akce při povodních, nejen v obci Bohumín a její okrajových částí, ale i v rámci okresu Karviná, a i jiných území České republiky. Zvláště pak v roce 2002 a naposledy i v roce 2010.  Při uvedených akcích se JSDH Bohumín – Kopytov významně podílel na evakuaci obyvatelstva území zasažených povodněmi, evakuaci Městské Bohumínské nemocnice, evakuaci ohroženého dobytka v povodní zasažených oblastech, čerpání vod ze zatopených sklepů a jiných míst, jakož i zásobování obyvatel základními životně důležitými potravinami a prostředky v zasažených oblastech.  K dnešnímu dni JSDH Bohumín – Kopytov uskutečnil celkem 347 výjezdů. Na svých aktivitách se podílela ve spolupráci s jinými jednotkami dobrovolných hasičů a Hasičského záchranného sboru ČR.

Tedy JSDH Bohumín – Kopytov nejen uvedenými aktivitami významně přispěl k městským a celospolečensky významným aktivitám. Zrušením JSDH Bohumín – Kopytov by znamenalo výrazné omezení, případně vyloučení možností okamžitého zásahu potřebného článku záchranného systému, zejména při likvidacích požárů či jiných pomocech poskytovaných obyvatelstvu při živelných pohromách, zvláště pak při povodních nebo záplavách minimálně v okrajových částech Bohumína, jež jsou vyhlášenými zátopovými oblastmi, jako jsou zvláště části Šunychlu, Kopytova, Pudlova apod. Jedná se o krizové situace, kdy bude v mnoha nejen okrajových částech Bohumína nejhůře, a možno říci, že pro jiné jednotky integrovaného záchranného systému nemožné, respektive za těchto krizových situací může být krátkodobě nebo kapacitně vyloučena možnost zásahu, jak tomu již bylo i v minulosti.

Vyzýváme proto orgány Města Bohumín, zvláště pak zastupitelstvo města, radu města a osobně i pana starostu Ing. Petra Víchu k uvážlivému a odpovědnému přehodnocení připravovaného záměru zrušit JSDH Bohumín – Kopytov. Vyzýváme tedy k zachování dané jednotky sboru dobrovolných hasičů jako důležitého článku integrovaného záchranného systému, zvláště když se jedná o článek založený na dobrovolnosti jeho členů – hasičů, kteří tyto úkoly plní v rámci svého volného času a na úkor svých rodin a nejbližších. V neposlední řadě se SDH Bohumín – Kopytov podílí na plnění i jiných úkolů celospolečensky významných, jako je například výchova mladé generace (mladých hasičů a dorostenců) k dobrovolné a obětavé pomoci svým spoluobčanům ve společensky tíživých situacích. Do účelně využitého volného času mladé generace a dorostu, nutno zařadit i preventivní výchovnou činnost na jednotlivých základních školách na území města Bohumína a jeho jednotlivých částí. Rovněž tak je jeho významný podíl při pořádání kulturně společenských akcí. JSDH Bohumín – Kopytov je potřebná nejen pro osadu Kopytov, městskou část Šunychl, ale i pro celé město Bohumín.
Vyzýváme proto Město Bohumín k zachování JSDH Bohumín – Kopytov i pro budoucnost, což potvrzujeme svými podpisy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…