Petice proti zastavění louky Na Hupech

01.05.2018 12:51

My, níže podepsaní občané hlavního města Prahy, nesouhlasíme se změnou územního plánu, týkající se louky „Na Hupech“, číslo parcely 1829/1,2,3,4 v k.ú. Modřany, v současné době zařazené v katastru nemovitost jako „zemědělský půdní fond“ a vedené v územním plánu jako plocha pro sport a rekreaci.

Petice proti zastavění louky Na Hupech
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Majitel, uvedený v katastru nemovitost, žádá kvůli výstavbě „Volnočasového a školního areálu“ o změnu územního plánu na veřejnou vybavenost a chce zde postavit oplocený školní areál pro soukromou školu, školku a restauraci.

Důvody: Louka „Na Hupech“ je přirozenou součást Modřanské rokle, což je přírodní památka a zároveň oddechové místo pro občany naší městské část. Zástavbou na louce by došlo k narušení prostředí celé Modřanské rokle a zároveň zastavění jedné z nejužívanějších travnatých ploch v Modřanech. Louka „Na Hupech“ je ve své východní část ochranným pásmem přiléhající PP Modřanská rokle, viz mapa.

V ochranném pásmu nelze dle zákona č. 114/1992 Sb. realizovat žádnou činnost, která by snižovala ochrannou funkci tohoto pásma.

Mimo území ochranného pásma jsou na ploše Louky „Na Hupech“ přítomna cenná rostlinná a živočišná společenstva, která by realizací záměru zanikla. Plochy nejcennější jsou vyznačeny na mapě.

Další role území je rekreační, velmi významná v době překotného rozvoje obytných souborů vzniklých v nedávné době v bezprostřední blízkost této lokality.

Je nepřípustné, aby ve velmi exponovaném prostoru, jakým je tento, zanikaly poslední zelené enklávy, které jsou „plícemi města“ a plní velmi významnou roli rekreační a sportovní (louka je velmi lákavým prostorem pro vycházky rodin do přírody s malými dětmi v letním období a pro sportovní vyžit (sáňkování, lyžování malých dětí v období zimnímí.

Chraňme v pražském prostředí poslední zbytky přírody!

Za petiční výbor:

RNDr. Jiří Vávra, CSc. , Nečova 1177/18, Praha 12, biolog
Ing. Eva Tylová, K hájovně 826/35, Praha 12, zastupitelka MČ Praha 12 – kontaktní členka petčního výboru
Lukáš Findeis, Machuldova 578/19, Praha 12, zastupitel MČ Praha 12
Ing. Jana Soukupová, Ph.D., Pertoldova 3383/45, Praha 12, klimatolog
Ing. Matěj Mlčoch, Pertoldova 3338/33, Praha 12, pracovník státní správy v ochraně životního prostředí

Podpisový arch k petici můžete stáhnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…