Petice z Janova: Družstevníci a vlastníci bytů vyzývají premiéra k činům

03.03.2015 19:46

Litvínované, bydlící v janovských domech, jež jsou v majetku Stavebního bytového družstva Krušnohor (SBDK) či pod jeho správou, podepisují petici, jejímž prostřednictvím se obracejí přímo na předsedu vlády Bohuslava Sobotku. V textu dokumentu premiéra informují o současné tíživé situaci na sídlišti, která se od představ o spokojeném bydlení čím dál tím více vzdaluje, a žádají jej o to, aby se situací v Janově osobně a rychle zabýval.

Petice z Janova: Družstevníci a vlastníci bytů vyzývají premiéra k činům
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Petenti upozorňují na stupňující se negativní jevy, jež souvisejí s nárůstem počtu nepřizpůsobivého obyvatelstva. Předsedu vlády žádají, aby se zasadil o provedení potřebných legislativních změn a okamžitých konkrétních opatření v terénu, které by vedly k eliminaci negativních jevů.

Petice vznikla z iniciativy předsedů družstevních samospráv a společenství vlastníků, kteří se scházejí vždy na přelomu února a března na každoročních poradách s vedením SBD Krušnohor a analyzují konkrétní aktuální situaci v družstvu a obecně v segmentu bydlení v Česku.

Petice svým obsahem navazuje na sedm let starou Mosteckou výzvu, podporovanou Svazem českých a moravských bytových družstev. Výzva byla projednávána na několika ministerstvech a institucích, ale doposud bez výsledku, ačkoli SBD Krušnohor a Svaz vyvíjejí soustavný tlak na její přijetí. Obsahuje totiž celý komplex legislativních změn a opatření navozujících podmínky pro klidné a spokojené bydlení slušných občanů.

P E T I C E
Dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

Vážený pane premiére Sobotko,

obracíme se na Vás s touto peticí a žádostí o pomoc při řešení našich každodenních problémů. Žijeme v sídlišti Janov v Litvínově. Sídliště vznikalo v sedmdesátých letech minulého století a postupně se stalo příjemným místem pro bydlení. To trvalo až do konce devadesátých let, kdy začala „privatizace“ bytového fondu města Litvínova. V té době žilo v Janově kolem 7 % romské populace a majoritní populace dokázala tuto skupinu zvládat. Po prodeji většiny bytů do osobního vlastnictví se rozjela spirála, ve které vlastníci (zvláště různé realitní kanceláře) začali prodávat byty dalším cikánům – bohužel už je nelze z důvodu jejich způsobu života nazývat jinak. Po jejich nastěhování do domů došlo k hromadnému odlivu dalších a dalších slušných lidí. Do uvolněných bytů se místo nich nastěhovali další cikáni atd. V roce 2008 bylo obsazeno téměř 15 % bytů cikánskými rodinami. Dnes je to již 25 %!

Žijeme v každodenním strachu, máme obavy o naše děti, všude se válejí injekční stříkačky, cikáni nepracují. Pokud to počasí dovolí, tak se válejí kolem domů a my máme strach kolem nich i projít. Nejhorší je situace v samotných domech. Devastace domů je na každodenním pořádku. Stačí, aby se do vchodu nastěhovala jedna či dvě cikánské rodiny a je po klidném bydlení. Tolik požárů, kolik jich je v našem sídlišti, asi nikde v ČR nenajdete. Vykradení bytu, ze kterého se někdo odstěhoval a ještě jej nestačil ani předat, se počítá v řádech hodin. Do několika dnů je byt zdevastován – a to i tehdy, když si vlastník nechá přes dveře navařit mříže (ty putují do nejbližší sběrny nejdříve). V některých domech to již vypadá jako v prasečáku a řada dalších domů se do tohoto stavu řítí.

Většina cikánů navíc neplatí nájem, takže nás poškozují dvakrát – za prvé vše zničí a za druhé nepřispívají na opravy. Bydlení s cikány způsobilo, že cena bytu 1+4 v Janově se pohybuje pod hranicí 30 000 Kč (třiceti tisíc korun) a přesto jsou tyto byty většinou prostě neprodejné.

Nechceme, aby se opakovala „malá občanská válka“, jaká zde proběhla v roce 2008. Ale po pravdě nálada je mezi slušnými lidmi tak napjatá, že se obáváme, že se k podobné „válce“ opět schyluje. Je úsměvné sledovat, jak město Litvínov s různými neziskovými organizacemi připravuje projekty typu „Mezigenerační spolupráce: Senior – Junior“ a stát to platí. Myslíme si, že je zapotřebí okamžitý razantní zásah státu (nelze nechávat vše na městě a jeho rozpočtu). Je potřeba zřídit několik desítek preventistů kriminality (čtyři současní opravdu nestačí!!!), kteří budou každodenně působit na cikánské etnikum a „vychovávat“ jej. Je potřeba posílit policii a zřídit její stanoviště, po dohodě s vlastníky domů, přímo v těchto domech (prázdných bytů je zde dostatek). Je zapotřebí už konečně připravit a zavést takovou legislativu, jež umožní vyčlenit ze slušné společnosti nepřizpůsobivé jedince. Zvláště je nutné, aby měli bydlící možnost se vyjádřit, kdo s nimi bude v domě žít, a to ještě před jeho nastěhováním. Musí mít možnost nastěhování nepovolit (jako je to v některých evropských zemích). O to vše Vás žádáme. Asimilace romského etnika do naší společnosti se prostě nedaří.

Mluvíme za 75 % slušné majority, která je cikánskou menšinou terorizována. A protože nejsme rasisti, tak se předem omlouváme hrstce slušných Romů, kteří tady s námi žijí již dlouhá léta – nechceme je házet do jednoho pytle s popisovanými cikány. I oni chtějí žít v klidné, čisté a bezpečné lokalitě.
Slušní občané sídliště Janov v Litvínově

Za petiční výbor:   Ing. Hana Žihlová, Litvínov, Tylova 2083
   Petr Bucha, Litvínov-Janov, Luční 317
   František Ryba, Lom, Vrchlického 459/88

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn:  Ing. Hana Žihlová, Litvínov, Tylova 2083

MOSTECKÁ VÝZVA

Specifické problémy sídlišť a bytových domů
• základní myšlenka: nastěhuje-li se někdo do 100bytového domu, ovlivňuje okamžitě život dalších 99 rodin
• možnost družstevníka, respektive vlastníka vyjadřovat se k uchazečům o bydlení v konkrétním domě s právem nesouhlasu ostatních spolubydlících v domě
• zajištění větší anonymity svědků, kteří se bojí svědčit proti sousedům porušujícím dobré mravy v domě
• zajišťování nočního klidu – možnost výrazných sankcí
• příspěvek na bydlení povinně poskytovat přímo pronajímatelům

Přihlašování k trvalému pobytu a další navazující problematika
• ve vymezení oprávněných osob vypustit nájemce (§ 10 odst. 6, písm. c) zák. č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel)
• stanovit „hygienické“ normy na počet přihlášených osob do bytu
• zavedení institutu „přechodného pobytu“

Dětské gangy na sídlištích
• větší odpovědnost rodičů – možnost sankcí
• zapojení sociálních odborů místních samospráv
• nečinnost policie
• zapojení dobrovolných institucí

Dluhy, finance
• nemožnost získávání úvěrů na opravy a údržbu domů
• snižování komfortu bydlení
• možnosti bankrotu a likvidace pronajímatelů
• insolvence jako další ze zločinů státu vůči slušným lidem

Problematika kamerových systémů
• úskalí nutného souhlasu všech dotčených bydlících v domě
• nadřazenost ochrany soukromí občana nad ochranou majetku

Sociální dávky
• vyplácení sociálních dávek podmínit povinností odpracovat určitý počet hodin např. při veřejně prospěšných pracích
• odebírání sociálních dávek při zjištění, že žadatel hraje automaty, jeho děti se po nocích potulují, narušují dobré mravy v domě apod.

Soudy
• zkrácená řízení u nepřizpůsobivých s povinností ukončení sporu do 3 měsíců
Zdroj: Krušnohor č. 9/2011
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …