Petice za záchranu domů na Staroměstském náměstí, v Celetné a Kamzíkově

19.05.2015 6:00

Petice občanů dle článku 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním a výzva zastupitelům Hlavního města Prahy požadující projednání a závazná stanoviska či rozhodnutí k záměru tzv. hotelu U Sixtů a jeho důsledků.

Petice za záchranu domů na Staroměstském náměstí, v Celetné a Kamzíkově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

My, níže podepsaní občané nesouhlasíme se stanoviskem Odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy o záměru tzv. hotelu U Sixtů, jež zahrnuje historické objekty na Staroměstském náměstí, v Celetné a Kamzíkově ulici, které jsou zapsány na seznamu kulturních památek. Záměr tzv. hotelu U Sixtů se má týkat nejméně budov čp. 553, 547, 824, 1094, 551 (dvorní trakt) a čp. 556.

I)                  Žádáme proto zastupitelstvo Hlavního města Prahy, aby v souladu se zákonem 131/2000 Sb. o hl. m. Praze, § 7, odst. c), tento záměr projednalo a posoudilo, zda jsou vydaná stavební povolení v souladu s dosud platným Strategickým plánem hlavního města Prahy, který mj. požaduje:

„Nedopustit při umisťování ekonomických aktivit nenávratné poškození chráněných území.“

„Respektovat památkovou rezervaci hl. m. Prahy jako součást světového kulturního dědictví, včetně z toho vyplývajících závazků.“

„Omezit komercionalizaci historického jádra města a chránit jeho genia loci.“

„Vytvářet a prohlubovat tradici příslušnosti obyvatel k bydlišti a městským částem.“

„Zpracovat a schválit plán ochrany a udržitelného rozvoje historického jádra Prahy – lokality zapsané do Seznamu světového dědictví (Management Plan). Při jeho zpracování a projednávání spolupracovat s veřejností i soukromým sektorem. Dokument by měl mj. usměrňovat podmínky vstupu nových investičních aktivit a chování stávajících subjektů na území památkové rezervace hl. m. Prahy (historického jádra města) a jeho ochranného pásma.“

II)        Požadujeme dále, aby zastupitelstvo hlavního města učinilo všechny kroky, které jsou v kompetenci jeho samostatné působnosti, konkrétně dalo podnět k přezkumu všech závazných stanovisek a rozhodnutí, která výkonný orgán památkové péče v minulosti k projektu tzv. hotelu U Sixtů vydal, zejména jejich soulad s vládním nařízením o památkové rezervaci v Praze (č. 66/1971 Sb. § 3, odst. a), a dále nechalo prověřit relevanci podkladů, o něž se toto rozhodnutí magistrátního odboru památkové péče opírá.

III)      Občané vyzývají město, aby odstoupilo od partnerské spolupráce s firmou Akroterion, protože platné smluvní vztahy vnášení nedůvěru v objektivní posouzení záměru městským památkovým orgánem a město tak současně přebírá odpovědnost za plánovanou devastační přestavbu významných pražských památek.

IV)      Požadujeme, aby se ZHMP zasadilo o dodržování pravidel pro ochranu památek a novou výstavbu v Pražské památkové rezervaci a v památkových zónách, která jsou jasně formulována v platné legislativě.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…