Petice za zákaz používání pesticidů, herbicidů, fungicidů v České republice

31.07.2014 16:01

Podle Zprávy o životním prostředí za minulý rok přitom spotřeba pesticidů a herbicidů vzrostla v Česku za posledních dvanáct let o třetinu, hnojiv dokonce o více než polovinu.

Petice za zákaz používání pesticidů, herbicidů, fungicidů v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole s mákem

Díky těmto chemikáliím je půda náchylná vůči erozi, kterou je podle ministerstva zemědělství ohrožena téměř polovina veškeré zemědělské půdy v Česku !!!

Jejich využívání má neblahé následky především pro vodní ekosystémy. Chemické látky se z orné půdy dostávají do povrchových vod, kde pak dochází k přemnožení řas a sinic. To způsobuje nedostatek kyslíku, zhoršují se podmínky pro život ryb a dalších vodních organismů.

A nejen to, nejen my lidé, ale i včely trpí !!! Tyto chemikálie, mnohdy nezodpovědně aplikované, způsobují masový úhyn včelstev. Evropská komise měla například úmysl zákon o zákazu používání látky Neonicotinoid, která způsobuje hromadné úhyny již prosadit, jenže lobby agrochemických koncernů opětovně zvolilo účinnou strategii, jak přijetí zákona zablokovat.

Žádáme tedy, aby byl v České republice přijat zákon, který by zakazoval používání pesticidů, herbicidů a fungicidů. Pokud se tak nestane, budeme žalovat Ministerstvo životního prostředí z obecného ohrožení obyvatel České republiky.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.