Petice za změnu stravování ve veřejných zařízeních

19.07.2015 7:35 | Zprávy

Současná úroveň stravování ve školách, školkách a v nemocnicích by měla být změněna prostřednictvím zákonné úpravy. Dnešní jídelníček v těchto zařízeních není zdraví prospěšný, ale naopak škodlivý.

Petice za změnu stravování ve veřejných zařízeních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řízky

Problém často spočívá v neochotě vedoucích kuchyní přijmout změny dosavadních zásad výživy.  Ačkoli jsou školní instituce a nemocnice vystavovány nutnosti šetřit, změna stravování a zařazení většího množství zdravých potravin ještě nemusí automaticky znamenat větší finanční náklady. Dokonce v některých případech může dojít i k jejich snížení, například nabídkou luštěnin místo masa.

A kde jinde začít se změnami než u dětí ve školních jídelnách, které by měly jít příkladem. Pokud budou jídelny vařit zdravě, budou zdravé i děti, což se odrazí na jejich výkonech a kvalitě vzdělání. Obdobně i v nemocnicích by měli ukazovat nemocným, jak se správně stravovat při nemoci, nejlépe přímo názorným příkladem. Proč tomu tak ještě není? Nemůžeme se potom divit každoročnímu nárůstu civilizačních nemocí. Každoročně roste počet nemocných rakovinou, dokonce i u dětí a kojenců. Zvyšují se počty obézních dětí a dospělých a roste i množství alergiků. To vše se odráží i ve zvýšené spotřebě léků a růstem nákladů na zdravotní péči, která ale v některých případech nedokáže ani pomoci.

Hlavním důvodem změny je problematika nárůstu nemocí plynoucích z nesprávné výživy. Proč nespolupracují hlavní kuchaři kuchyní s výživovými poradci a nemění složení jídel podle skutečných potřeb člověka? Myslím, že průběh metabolismu lze lehce nastudovat a bude všem jasné, kde lze udělat změny k lepšímu, a pokud se na to někdo necítí, neměl by váhat oslovit odborníky. S jídlem souvisí nejen fyzické zdraví člověka, ale i psychické. Na středních školách se ještě stále učí vařit hlavně na dodržení technologie postupu, ale už vůbec neumí pracovat se základními surovinami racionální stravy. Sami učitelé neznají mnohé základní suroviny na zdravé stravování. Kde je chyba? Jak ji napravit? Jedině všude, postupně a důsledně. Tedy nejen v jídelníčku kuchyní, ale i v učení o výživě, zařazováním jednoduchých receptů bez zbytečných tepelných úprav a se spoustou zeleniny. Vždyť základem všeho je učení, že vyvážený talíř je z poloviny plný zeleniny - kde se s tím dnes v jídelnách setkáte?

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Dálniční známka

Podle vás její zdražování není na místě a já s vámi úplně souhlasím. Zajímá mě tak jedno. Když budete ve vládě, zastavíte zdražování? A neuvažujete třeba i zlevnění, protože tato vláda ji zvedla dost, i když jak sám tvrdíte to neodpovídá stavu, v jakém u nás dálnice jsou. A ještě proč není nic jako ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miroslav Josef Bezecný: 21. srpen

16:26 Miroslav Josef Bezecný: 21. srpen

Každý rok se, 21. srpna, chystám do Prahy k Rozhlasu, abych rozehnal tu bandu lhářů a podvodníků, kt…