Petr Báča: Demokratům v Kongresu se nelíbí cena benzínu a tak vytáhli proti spekulantům

06.03.2012 9:18

Vypadá to, že i letos si řidiči budou muset zvykat na vysoké ceny benzínu. Zatímco loni v centru pozornosti stála jako hlavní důvod drahé ropy válka v Libyi, letos je to zejména napětí kolem Íránu. Tak trochu stranou pozornosti opět stojí výrazný nárůst spekulativní poptávky, který znovu dosahuje úrovní pozorovaných na jaře loňského roku.

Petr Báča: Demokratům v Kongresu se nelíbí cena benzínu a tak vytáhli proti spekulantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Tradiční pohled velí, že cena ropy je určována fyzickou nabídkou a poptávkou a popírá negativní vliv spekulantů a naopak zdůrazňuje například jejich pozitivní roli v dodávání likvidity a nových informací na trh. Po nástupu Garyho Genslera, který dříve sám pracoval pro “premiantní spekulanty” u Goldman Sachs, do čela amerického úřadu CFTC, se však přístup tohoto regulátora (CFTC) k věci změnil. Teorie o neutrálním vlivu finanční poptávky začali napadat nejen úředníci z CFTC, ale i nezávislí ekonomové z privátní i akademické sféry. Něco o tom, jak trh funguje, napověděla i loňská reakce na vypuknutí nepokojů v Libyi. Zpráva o struktuře trhu tehdy odhalila výrazný nárůst sázek spekulantů na růst cen ropy.
 
Podobný příběh se odehrává i letos - zdrojem napětí je tentokrát Írán. Sankce vůči zemi (spolu s výpadky produkce v Jižním Súdánu, Sýrii a Jemenu) vytvářejí živnou půdu pro spekulace, ačkoliv faktem je, že bilance nabídky a poptávky podle zpráv IEA, EIA a OPECu v zásadě nevypadá tak špatně. Na pozadí přílivu levné likvidity od hlavních světových centrálních bank a záporných reálných úrokových sazeb však vypadají investice do komodit lákavě. Poměr dlouhých a krátkých spekulativních pozic ve futures na americkou ropu WTI jen v letošním roce vyskočil o dvě třetiny.
 
Drahý benzín (asi 3,80 USD/galon, tj. 19 Kč/litr) je atraktivní téma zejména v USA, kde se letos konají prezidentské volby. USA jsou stále jasně největším spotřebitelem benzínu na světě (cca 10 procent světové spotřeby ropy “projezdí” američtí řidiči) a demokratičtí členové Kongresu proto sepsali výzvu Genslerovi a spol., aby zakročil a uvedl v účinnost limity na spekulativní pozice, které mají zhruba roční zpoždění. Nicméně, neshody ohledně “pravé role” spekulantů a žaloby obchodníků z Wall Street znamenají, že příběh zdaleka není u konce.

Petr Báča
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…