Petr Brandtner: Kterak „Chytrý Honza“ 9,95 milionu státu ušetřil

12.09.2016 11:03

S velkou mediální pompou před pár dny slavnostně předal předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman, jako zástupci státu, klíče od znovu vydražené budovy THEMOS řediteli ND Janu Burianovi. Jan Burian, na základě pověření Vlády České republiky, v květnu 2016 uspěl v dražbě a získal budovu po 26 letech zpět do majetku státu. Co tomu všemu předcházelo, o tom se tolik nemluví.

Petr Brandtner: Kterak „Chytrý Honza“ 9,95 milionu státu ušetřil
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Dle zdrojů, vláda pověřila ředitele ND o zastupování v dražbě na straně státu. Vyvolávací cena objektu byla stanovena na částku 87 miliónu korun. Finanční limit, který vláda dala k dispozici řediteli ND, činil 300 miliónů korun. Minimální přihazovací částka činila 50 000 Kč a dražby se zúčastnilo pět zájemců, z toho tři aktivně. Dražitelé přihazovali částky i několik milionů, a to až do závěru aukce. Ředitel Národního divadla Jan Burian, který sám dražil, přidával nabídky většinou po 50 tisících.

Celková suma, za kterou ředitel ND budovu vydražil je 290 050 000 korun. Státu tedy vznikla úspora 9,95 miliónu korun, avšak rozdíl mezi cenou počáteční a vydraženou je 203 050 000 korun. A komu tyto peníze byly skrz dražbu a ředitele ND „zprostředkovány“?!

Insolvenčnímu správci Themosu na pokyn firmy GloryDaze, v Česku neznámého zajištěného věřitele z Britských Panenských ostrovů. Společnost GloryDaze má k budově zástavní právo. Pohledávka pochází z úvěru, který firmě Themos v roce 1994 dala Agrobanka.

Pozemek pod budovou dál patří Voršilkám

Podle informací serveru E15.cz je s firmou GloryDaze spojený obchodník s pohledávkami Pavel Šimek, někdejší přední postava společnosti Motoinvest miliardářů Pavla Tykače a Jana Dienstla. Šimek v současnosti vlastní společnost EC Group, která skupuje zajímavé dluhy. S GloryDaze od začátku letošního roku spolupracuje rovněž advokátní kancelář polistopadového československého premiéra Mariána Čalfy.

Takto začíná 134. sezona Národního divadla. Při slavnostním zahájení se ředitel ND a ministr kultury pochválili, jaký výborný „kšeft“ učinili a že tím pozvedli kulturu v ČR a jak si toho nesmírně váží a cítí odpovědnost.

Budova THEMOSU měla od září sloužit jako náhradní prostor pro administrativu a vedení Opery Národního divadla se sídlem ve Státní opeře. To byly samozřejmě jen nafouklé fráze ředitele ND. Budova THEMOSU musí projít základní rekonstrukcí, proto všichni zaměstnanci jsou stále na původním pracovišti, bez teplé vody, úklidu a klimatizace v nevětratelných prostorách. Asi každý tuší, že tak rozsáhlá rekonstrukce, jaká čeká budovu THEMOSU, je zakázka, která se bude opět pohybovat v řádu minimálně milionů. A jak víme, taková zakázka je často hlavním hnacím motorem lecjakého dění ve veřejné sféře za veřejné prostředky.

Pointou tohoto příběhu budiž fakt, že pozemek pod budovou THEMOS, nadále patří řádovým sestrám Voršilkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Xaverovy patálie

10:14 Zdeněk Jemelík: Xaverovy patálie

Před několika dny začalo ve veřejném prostoru rezonovat jméno Luboše Xavera Veselého (dále jen LXV),…