Petr Brandtner: Vyšla nová kniha Alexe Koenigsmarka – Mezi židlemi

24.01.2021 15:01

V den osmého výročí úmrtí vynikajícího českého spisovatele, dramatika a scénáristy Alexe Koenigsmarka, 23. ledna t.r., vyšla jeho nová (!) kniha s názvem Mezi židlemi aneb Hra na černocha.

Petr Brandtner: Vyšla nová kniha Alexe Koenigsmarka – Mezi židlemi
Foto: pixabay.com
Popisek: Literatura - ilustrační foto

Jedná se o text z pozůstalosti, který navíc ještě za autorova života prošel několika úpravami, z nichž ta poslední, autorem schválená, vyšla na světlo světa právě v tento výroční den.

Historii vzniku knihy dobře popisuje ediční poznámka Petra Žantovského:

„Při inventuře nakladatelských restů jsem našel mnou už pohříchu pozapomenutý rukopis knihy Alexe Koenigsmarka Mezi židlemi. Obsahoval texty především z první půli první dekády nového tisíciletí. Kromě svéživotopisných glos tam byla i řada esejů a přednášek zveřejněných v těch časech v různých médiích. Pocítil jsem nejen překvapení, ale i radost: najít nevydaný text velkého autora, to je skoro zázrak. A byl-li ten autor také vaším přítelem, je radost trojnásobná. A není-li tento váš přítel už mezi námi, je vaší povinností udělat vše, co se dá a má, aby kniha vyšla na světlo světa.

kniha

Poslal jsem rukopis autorově paní a múze Viktorii Hradské, ta ve svém archivu vyhledala doplněný a upravený rukopis z roku 2012, a ten nyní máte v rukou. Alex Koenigsmark v něm podtrhl autobiografickou rovinu. Jsou to vlastně svého druhu takové netypické, mozaikovitě skládané střípky pamětí, prokládané úvahami o všem možném – od politiky po moderní umění. A samozřejmě o lidských charakterech a jejich lámání v kole času. Koenigsmark totiž byl, jakkoli se navenek i jako autor prezentoval jako lehce ironický muž nad věcí, ve své podstatě moralista. Ale ne toho trapného a otravného typu, jací promenují naší současností, nýbrž člověk, který zná obsah a cenu toho slova mravnost a cení si je podobně, jako onoho kantovského hvězdného nebe.“

Co dodat? Kniha vychází v nakladatelství Medias res prozatím ve formátu pdf a je ke stažení na adresách:
https://www.petrzantovsky.cz/…mi/ a http://www.mediasres.cz/…htm

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…