Petr Drobný: Sport pouze odráží stav společnosti

12.09.2017 20:56

doslova s hrůzou sledujeme výsledky našich sportovců v poslední době, zejména pokud jde o kolektivní sporty. Chtě nechtě se musíme se postavit plně za názor Filipa Pešána vyslovený v rozhovoru uveřejněném v měsíčníku Coach, ročník 2, číslo 3. Ano, sport pouze odráží stav společnosti a není žádný autonomním jevem.

Petr Drobný: Sport pouze odráží stav společnosti
Foto: ČEZ
Popisek: Nácvik střelby.

Mimořádně disponovaní jedinci, jako oštěpařka Špotáková, rychlobruslařka Sáblíková, biatlonistka Koukalová, veslaři Synek a Knapková, tenistky, judista Krpálek jsou výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Vždyť v kolektivních sportech máme v současnosti jednoho sportovce světové úrovně, kterým je házenkář Jícha, a snad sem patří ještě hokejista Jágr, byť je již za zenitem.

Zato kolektivní sporty, zejména naše dva nejpopulárnější – kopaná a hokej - jsou v naprostém úpadku. Zde se přímo zrcadlí stav společnosti. Jsou prolezlé korupcí a nepotismem. Případy hokejisty Růžičky a fotbalového funkcionáře Pelty a spol. jsou jen špičkou ledovce. Ne že by za předlistopadového režimu nebyla ve sportu korupce a nepanoval nepotismus. Ale pokud jde o jejich míru, tak ta se nedá se současnou ani zdaleka srovnávat.

Podívejme se však na další sportovní odvětví celosvětově rozšířená. Košíková – pohřeb, ale žehem, házená katastrofa, odbíjená jakbysmet. A to byla naše tradiční sportovní odvětví, naše chlouby! Je pravda, že se zde objevily nové sporty – například americký fotbal, floorbal apod. Ale koho tyto sporty ve světě zajímají. Jsou omezeny jen na určitý region a zbytek světa o nich nic neví! Asi proto se třeba ve floorbalu řadíme na čelní místo.

A pokud jde o individuální sporty, tak jsme zcela vypadli z boxu, zápasu, vzpírání, v cyklistice se držíme jakžtakž na úrovni.

Stejně jako Pešán máme za to, že pokud se nezmění společenské klima a hodnoty, bude úpadek sportu pokračovat. Jeden příklad za všechny: Nejmenovaný sportovní nadšenec (absolvent FTVS), který organizuje sport pro chudé děti v Praze, se po dlouhé době propracoval až k nejvyšším představitelům vedení KB. Vysvětlil jim svoji činnost a poníženě požádal o finanční podporu. Dostal tuto odpověď : «Sportující chudé děti nejsou naší cílovou skupinou...»

Kdo by měl jít v tomto směru především příkladem, no přece politici. Ale znáte takové. Spočítali bychom je na prstech jedné ruky.

Bohužel perspektivu v tomto směru nevidíme. Ale velice velice rádi bychom se mýlili.

Mgr. Petr Dobrý, Pardubice, bývalý metodik ASVS Dukla Liberec, bývalý překážkář TJ Jablonec
Mgr. Ladislav Přibyl, Ansbach, Bavorsko, bývalý juniorský reprezentant ČSSR v kopané
JUDr. Petr Šáda, Bořice, bývalý fotbalista TJ Holice, bývalý triatlonista Lokomotivy Pardubice, bývalý funkcionář Rudé hvězdy Pardubice
Miroslav Verner, Dašice, bývalý hráč kopané TJ Kostomlaty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …