Petr Duchoslav: Diplomová práce Nečasovy spolupracovnice je pochybná

07.03.2012 20:40

V poslední době se objevilo několik případů nevyhovujících závěrečných prací politiků či jejich blízkých spolupracovníků.

Petr Duchoslav: Diplomová práce Nečasovy spolupracovnice je pochybná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Mezi nimi nyní uvízla i šéfka kabinetu předsedy vlády P. Nečase na Úřadě vlády J. Nagyová, která minulý rok dostala za svou práci mimořádnou odměnu ve výši astronomických 273 000 korun. Prý za to, že ,,dře jako kůň“. Jakoby pouze Nagyová dřela a ostatní lidé žijící z podprůměrných platů, kteří navíc tráví v práci třeba 12 hodin, se flákali. Přitom je zajímavé, že tabulkový plat Nagyové činí měsíčně necelých 34 000 korun. Nyní se Nagyová dostala opět do hledáčku médií kvůli své nekvalitní diplomové práci.

Už její bakalářská práce vzbuzovala pochyby kvůli nepravdivosti tvrzení v ní obsažených. Bohužel vysokoškolských rychlokvašek z politického prostředí nám začíná nebezpečně přibývat. Na druhé straně je s podivem, že tyto pochybné závěrečné práce mohou projít obhajobou u zkušebních komisí.

Nagyová absolvovala své studium na soukromé univerzitě Jana Amose Komenského, jež je známá tím, že zde studovali političtí prominenti, např. starosta D. Mlejnský či šéfka kabinetu ministra školství J. Machálková. Tato instituce je též nechvalně známá velmi slabými či nekvalitními závěrečnými pracemi svých absolventů. Nagyová se nyní zařadila po jejich bok.

Její práce nazvaná šroubovaně "Mediální podpora Národního akčního plánu ke sjednocení a transformaci systému péče o ohrožené rodiny“ má jeden vážný ,,nedostatek“ – je totiž z velké části plagiátem, čili opsaným dílem. např. Nagyová sice v úvodu práce prohlašuje, že vypracovala práci samostatně, ale realita je jiná. Jednoduše okopírovala hutné části z materiálů, které našla na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

A práce trpí i dalšími nedostatky, přičemž obsahuje i velmi podivné pasáže, jež jsou jakoby nedokončeny či vytrženy z kontextu. Velká část z nich je totiž okopírovaná. Na některých stránkách chybí odkazy na zdroje. Citace jsou neúměrné dlouhé a nezdrojované. Počet prostudovaných pramenů a odborné literatury je pouze 10 titulů, absentuje zahraniční literatura k tématu.

Diplomová práce je tedy nevyhovující a neměla být připuštěna k obhajobě. Pro tento závěr hovoří jeden zásadní fakt: práce je z velké části okopírovaná z konkrétních pasáží webu ministerstva práce a sociálních věcí. To je v rozporu s pravidlem vypracování závěrečných prací, které jasně stanoví, že diplomant zpracovává materiál samostatně s použitím zdrojů, pramenů a odborné literatury. Nagyová toto pravidlo flagrantně porušila a neměla tak být připuštěna ke zkušební komisi v rámci Státní závěrečné zkoušky. Argument vedoucího práce R. Mezuláníka, jenž tvrdí, že vysokoškolský titul se uděluje nikoliv za diplomovou práci, ale i za celý průběh studia a skládání zkoušek, neobstojí. Nagyová se neměla ani ke zkušební komisi dostat, protože její diplomová práce nesplňuje kvalifikační kritéria k tomu, aby mohla být připuštěna k její obhajobě. Bohužel Nagyová měla to štěstí studovat na vysoké škole pro politické prominenty, které již byla v roce 2010 prověřována Akreditační komisí v čele s V. Dvořákovou. Ta škole vytýkala netransparentní financování, absolventy - rychlostudenty a nedostatečný počet kvalifikovaných pedagogů zaštiťujících kvalitu výuku.

Na povrch vyplouvají i další podezřelé skutečnosti. Mimo jiné to, že podle svědectví jedné z absolventek Univerzity Jana Amose Komenského, která skládala Státní závěrečné zkoušky, předseda zkušební komise Nagyové dokonce napovídal. Dále se prý Nagyová chovala jako prominent a povýšeně dávala najevo, že se pohybuje ve vysokých politických kruzích. Podle názoru další absolventky univerzity někteří studenti Nagyovou viděli poprvé až u státnic, což vzbuzuje podezření, že šéfka kabinetu premiéra Nečase na Úřadě vlády své studium ,,protelefonovala“, aniž by byla na univerzitě fyzicky přítomna.

Univerzita Jana Amose Komenského prý práci Nagyové prověří. Příliš ale nevěřím tomu, že najde nějakou nesrovnalost v její diplomové práci či studiu samotném. Už by se tak dávno stalo. Nepochybně hrálo důležitou roli vysoké politické postavení jednoho z nejbližších premiérových spolupracovníků. Je to pro občany opravdu špatný signál o prorůstání politických vazeb s akademickou sférou.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

9:39 Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je…