Petr Duchoslav: Sudetoněmečtí revizionisté vypustili ze stanov majetkové požadavky

06.03.2016 14:53

Sudetoněmecké krajanské sdružení (SKS) se rozhodlo na svém shromáždění v Mnichově vypustit klíčový článek ze svých stanov, který požaduje návrácení majetku německým vysídlencům po druhé světové válce.

Petr Duchoslav: Sudetoněmečtí revizionisté vypustili ze stanov majetkové požadavky
Foto: Archiv OP
Popisek: Reprofoto z vagonu s odsouvanými Němci

Místo toho se omezilo na deklaratorní prohlášení o nepřijatelnosti nezákonných vyvlastňování kdekoli na světě a práva národů na sebeurčení. Vzhledem k faktu, že vztahy mezi českými vládami a landsmanšaftem byly přinejmenším velmi napjaté, jde skutečně o výrazný posun směrem ke smíření, které bylo před 10 lety ještě těžko možné.

Když v roce 2003 otevíral ,,provokativně" B. Posselt pražskou odbočku SKS, byly vztahy landsmanšaftu a a české vlády na bodě mrazu. Není divu. SKS stále nesmyslně argumentovala neexistujícími požadavky na vrácení majetku po sudetských Němcích, kteří byli po skončení druhé světové války odsunuti z Československa. Nejen z důvodu, že tento majetek za 70 let několikrát změnil své majitele, ale především protože byly po válce přijaty klíčové dekrety č. 108, č. 12, které zbavovaly Němce majetku na československém území, byly vždy tyto požadavky právně a historicky neodůvodněné, tedy nulitní.

SKS se snažilo pseudoprávními formulacemi tohoto majetku domoci i s použitím nátlaku ze strany EU. Ta ovšem považuje i nadále dekrety prezidenta republiky za integrální součást českého práva. Dekrety byly navíc ratihabovány v roce 1946 tehdejším Ústavodárným národním shromážděním jako ústavní zákon č. 57/1946 Sb.

O to větší překvapení je, že šéf SKS B. Posselt udělal názorovou otočku a souhlasil s vypuštěním zmíněného článku ze stanov sdružení. Ještě před dvěma lety proklamoval teorii o tom, že dekrety prezidenta republiky patří na smetiště dějin, vyvolávají ducha nacionalismu, který vedl k rozpoutání obou světových válek. Až na zásadní fakt, že to byl německý nacionalismus a expanzionismus, který stál u zrodu dvou nejstrašnějších válek a Československo bylo jeho obětí, ještě v červnu 2014 obracel Posselt a jeho stoupenci záměrně příčinu a následek.

Otázkou nyní zůstává smysl samotné existence SKS, které především usilovalo o majetkové vypořádání. Deklaratorní proklamace o práva národů na sebeurčení jsou již značně zastaralé a samy o sobě nestačí na to, aby nadále podmiňovaly ,,raison d'etre" tohoto sdružení. Není ale vyloučené, že po Posseltovi přijde jiný revizionista, který článek o majetku opět vrátí do stanov landsmanšaftu a rozpoutá nové kolo sporů o majetek německých vysídlenců.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla