Petr Dufek: Automobilový průmysl sráží výsledky celého odvětví

08.11.2021 14:37 | Komentář

Podle očekávání byly zářijové výsledky tuzemského průmyslu velmi slabé. Výroba tohoto největšího tuzemského odvětví se oproti srpnu snížila o 3,3 %, v meziročním vyjádření byla nižší dokonce o 4 %.

Petr Dufek: Automobilový průmysl sráží výsledky celého odvětví
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hlavním důvodem byl propad výroby dopravních prostředků, který už dříve naznačila slabá čísla z tuzemských automobilek. Tato část průmyslu totiž stále bojovala s nedostatkem dovážených komponent a byla nucena omezovat výrobu na sklad. Podobně tomu bylo navíc i v dalším měsíci, takže ani říjnové výsledků průmyslu nebudou nijak povzbudivé.

Ačkoliv to byl právě průmysl, který po první vlně ihned naskočil a už jej nezastavila ani druhá a třetí vlna nákazy, nyní je drží při zemi přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích. Produkce automobilového průmyslu je aktuálně 31 % pod průměrem roku 2019 a vzhledem k ke své váze s sebou táhne i výsledky celého průmyslu dolů, který je nyní 5 % pod úrovní posledního předkovidového roku.

Jak však vyplývá z podrobných statistik, jsou i obory, které současná dodavatelská krize neohrožuje a dál rostou. Jde především o farmaceutický průmysl, výrobce kovových výrobků nebo strojírenství.

Průmysl se i v příštích měsících bude potýkat s problémem fungování dodavatelských řetězců, drahými komoditami a energiemi a částečně i s nedostatkem nových pracovníků.

Zakázky na první pohled sice nevypadají až tak dramaticky jako samotná výroba (meziročně -2,2 %), avšak na rozdíl od produkce se vykazují v běžných cenách. Rekordní růst cen je však do jisté míry vlastně nadhodnocuje. V každém případě v automobilovém průmyslu jsou o 14 % níže než v roce 2019, zatímco v papírenském, chemickém a kovodělném průmyslu rostou dvouciferným tempem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…