Petr Dufek: ČR na rozdíl od EU v recesi

02.02.2023 15:28 | Komentář

Česká ekonomika byla zatím jako jediná v rámci EU oficiálně v závěru loňského roku v recesi. Většina ostatních členských zemí však HDP zatím ještě nebyla schopna spočítat.

Petr Dufek: ČR na rozdíl od EU v recesi
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Podle dnes zveřejněných odhadů HDP za poslední kvartál se eurozóna úspěšně vyhnula propadu, a to navzdory rekordním inflačním tlakům, kterým se musela Evropa v loňském roce vypořádávat. HDP eurozóny dokonce v posledním kvartále o jednu desetinu procentního bodu vzrostlo, i když největší evropská ekonomika (Německo) procházela útlumem. Celá EU pak stagnovala.

V každém případě zatím jen 12 zemí z 27 bylo schopných k dnešnímu dni zveřejnit odhad HDP, takže celkové výsledky stojí zatím jen na neúplných vstupech. ČR nejspíše nakonec neskončila v recesi sama, jen ostatní si to budou muset ještě chvíli propočítávat. Zajímavé bude proto vyčkat na čísla z Maďarska, které loni experimentovalo s potlačením inflace skrze cenové stropy, nicméně nakonec skončilo s nešťastným inflačním primátem.

Nepříliš lichotivé je srovnání celoročních výsledků, protože v tomto směru se ještě více ukázal drtivý dopad vysoké domácí inflace. Zatímco HDP EU si připsal 3,6 %, ten český pouze 2,5 %. Pomalejší růst přitom šel na vrub především útlumu domácí spotřeby způsobeném rekordním propadem kupní síly obyvatel.

I když je česká ekonomika v recesi, vývoj v okolních zemích – a zejména pak u hlavních obchodních partnerů – dává naději na pozitivní obrat. Síla tuzemského zahraničního obchodu dokáže časem vykompenzovat nepříznivý trend domácí poptávky, avšak bude k tomu zapotřebí mít fungující dodavatelské řetězce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla