Petr Dufek: Česká ekonomika se na chvíli odrazila ode dna

30.10.2020 11:06

Podle dnes zveřejněného předběžného odhadu statistického úřadu česká ekonomika ve třetím kvartále mezičtvrtletně vzrostla o 6,2 %. Je to velmi dobrý výsledek, který ukazuje, že se firmám podařilo velmi rychle se oklepat z tragického druhého čtvrtletí a začít kompenzovat předchozí propady.

Petr Dufek: Česká ekonomika se na chvíli odrazila ode dna
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ačkoliv zatím nejsou známy podrobnosti, je pravděpodobné, že hlavní zásluhu na tomto pozitivním obratu měl průmysl a služby, které byly negativním vývojem pandemie nejvíce postiženy.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Na úplné vykrytí poklesu z prvního pololetí to samozřejmě ještě nestačí, ale vysoký růst ukazuje, jak česká ekonomika dokáže být v těchto časech flexibilní. A byl by to i hezký začátek nového trendu nebýt podzimní vlny nákazy, která v závěru roku přinese další pokles HDP.

Meziroční propad hospodářství se díky vývoji ve třetím čtvrtletí zmírnil na 5,8 %. V meziročním srovnání podle statistického úřadu zůstala všechna odvětví ekonomiky v červených číslech, na straně poptávky pak zejména investice a spotřeba domácností. Jak moc se jednotlivé složky nabídky a poptávky podílely na vývoji ekonomiky ve třetím kvartále však bude jasné až na začátku prosince.

I když závěr roku nebude pro českou ekonomiku příznivý a vlastně se nedá dopředu dobře ani kvantifikovat z důvodu nejasnosti délky trvání nouzového stavu, respektive aplikovaných restriktivních opatření, je pravděpodobné, že propad HDP už nebude tak dramatický jako ve druhém čtvrtletí. Proto ani celoroční výsledek české ekonomiky nemusí být až tolik vzdálený od námi dosud odhadovaných -7 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla