Petr Dufek: Česká ekonomika si v závěru roku polepšila

04.03.2024 9:44 | Glosa

Zpřesněné údaje o ekonomickém výkonu ČR tentokrát nepřinesly žádné překvapení. Česká ekonomika v z posledním kvartále loňského roku vzrostla oproti předchozímu čtvrtletí o 0,2 %, meziročně však s ohledem na srovnávací základ poklesla o 0,2 %. Za celý rok 2023 vykázala propad o 0,4 % a vzdálila se tak opět od předpandemické úrovně, kterou jako jediná v EU stále nedosáhla, zejména v důsledku přetrvávající vysoké inflace degradující příjmy i úspory domácností.

Petr Dufek: Česká ekonomika si v závěru roku polepšila
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ke vzpamatování se ekonomice pomohla především spotřeba domácností, která vzrostla o půl procenta, a export. Domácnosti reálně více nakupovaly zboží krátkodobé a střednědobé spotřeby, více utrácely za služby, avšak do pořizování si aut a dalšího dlouhodobého zboží se zatím nehrnuly.

Celkově však spotřeba českých domácností zaostávala za rokem 2019 o více než osm procent.

Pozitivní byl tentokrát i vývoj investic, i když šlo pouze o ty stavební. Přesto v investice do bydlení zaostávaly za předcovidovou úrovní o téměř 18 %. Je vidět, že bytová výstavba stále vázne, a to není rozhodně pozitivní signál s ohledem na zvyšující se dostupnost hypoték. Málo bytů na jedné straně a levnější peníze na straně druhé jsou mixem, který nejspíš povede jen k opětovnému nárůstu cen bydlení.

Celkové výsledky české ekonomiky nejsou rozhodně uspokojivé. Ukazují, jak hluboký zářez do životní úrovně a chodu celého hospodářství udělala vysoká inflace poháněná v našem případě nejenom energiemi, ale zdražováním téměř všeho. Ne náhodou se ceny v ČR od začátku pandemie zvýšily o 30 %, zatímco celá ekonomika si reálně odepsala ze svého výkonu 1,5 % procenta. Za období těchto pěti let nejvíce pokleslo stavebnictví, zemědělství, průmysl i obchod, výrazný nárůst zaznamenalo IT a poněkud překvapivě veřejná správa.

Ani v letošním roce ČR nejspíše rok 2019 nedožene. Ožívá sice spotřeba, ale signály z průmyslu zatím zůstávají negativní. Chybí zakázky a náš hlavní obchodní partner – Německo – balancuje na hranici recese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.