Petr Dufek: Ekonomika zatím zpomalila jen nepatrně

29.04.2022 12:52 | Komentář

Navzdory vysoké inflaci, přetrvávajícím překážkám v průmyslu a začátku války na Ukrajině česká ekonomika v úvodu roku vzrostla – podle předběžného odhadu statistického úřadu – mezikvartálně o 0,7 %.

Petr Dufek: Ekonomika zatím zpomalila jen nepatrně
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V meziročních číslech to znamená přírůstek 4,6 % (meziroční číslo je příznivější než to minulé, avšak o trendu HDP samo o sobě nic nevypovídá.)

Ve srovnání se závěrem roku jde jen o poměrně symbolické zpomalení, které se nijak nepodepsalo na soustavně se zvyšující zaměstnanosti v českém hospodářství. Podle statistiků má zásluhu na velmi dobrém výsledku HDP za první čtvrtletí především stavebnictví a po covidu restartovaná odvětví služeb, která de facto vykompenzovala slabší čísla z průmyslu.

Zajímavější nicméně budou až upřesněná podrobná čísla, která budou k dispozici později. Ta teprve mohou naznačit, jak se se všemi nahromaděnými problémy daří vyrovnávat firmám, i jak zasahují do života českých domácností. Jak moc se podepisují na spotřebě a jak ji konkrétně mění.

Předběžný výsledek je dobrým startem do letošního roku. Na druhou stranu je téměř jisté, že se ve druhém čtvrtletí bude jen stěží opakovat. Přesto existuje stále velká šance, že celoroční růst ekonomiky nezpomalí pod dvě procenta. Rizikem dál zůstává vysoká inflace a dostupnost vstupů do průmyslu, který představuje největší část naší ekonomiky i největšího zaměstnavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…