Petr Dufek: Euro na chvíli na dvouletých maximech

30.12.2013 12:08

Zatímco nedávno oznámená strategie Fedu docela rychle opustit politiku kvantitativního uvolňování mohla dolaru pomoci získat dříve ztracené pozice, pátek ukázal přesný opak.

Petr Dufek: Euro na chvíli na dvouletých maximech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvě eura

Euro se bez jakékoliv silné opory v podobě fundamentů vydalo velmi rychle za hranici 1,38 USD/EUR. Zdolalo nejprve dvouměsíční maxima a v zápětí – krátce po pátečním poledni – bylo dokonce nejsilnější za poslední dva roky. Leč dlouho mu to nevydrželo a kurz eura se odpoledne vrátil téměř tam, kde začínal. Jako věrohodné se proto zdá vysvětlení, které nabídly agentury, a sice že se evropské banky ještě před koncem roku snažily „zásobit“ společnou měnou, aby se tak dostatečně připravily na novinky v oblasti regulace, které mohou znamenat další kapitálové požadavky. Mají totiž před sebou faktický vznik bankovní unie, která přinese společný bankovní dohled, zřejmě i přísnější stress testy, zavedení záchranného mechanismu a společný záchranný fond. A svoji roli nejspíše sehrává i aktuální revize kvality aktiv bank, kterou provádí ECB. Páteční euro-rely byla jistě zajímavá a napínavá – zvláště v jinak celkem na informace chudých posledních dnech roku, avšak pro trvalejší posilování eura mnoho důvodů jen tak nenajdeme. Fundamenty nahrávají dolaru, ať už jde o příznivější stav americké ekonomiky, ziskovost tamních firem, tolik očekávanou exit strategii, a v neposlední řadě i vyšší výnosy amerických dluhopisů. Naproti tomu se eurozóna zatím příliš povzbudivými výsledky pochlubit ještě nemůže, i když šéf ECB v posledním rozhovoru hovořil o povzbuzujících signálech v podobě ekonomického oživení v některých zemích, klesajících rozpočtových deficitech a jiných zlepšeních. Zdůvodňoval tak, proč není třeba znovu snížit již tak rekordně nízké úrokové sazby ECB. Úvahy o tom, že by ECB však mohla znovu uvolnit svoji měnovou politiku, zřejmě jen tak nerozptýlí. Nemusí přitom jít primárně o sazby, ale o další kolo LTRO, které by do systému přineslo novou likviditu. Nová eura, která jen těžko ukončí credit crunch, by třeba mohla napomoci k oslabení společné měny. Ne pro každou exportující zemi v eurozóně není totiž silné euro tak neškodné jako pro Německo.

Petr Dufek
Analytik ČSOB
pdufek@csob.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …