Petr Dufek: HDP – po stagnaci opět pokles

31.10.2023 16:19 | Komentář

Už pět kvartálů za sebou vykazuje česká ekonomika velmi nepřesvědčivé výsledky. Nejprve to byla mělká recese, pak stagnace a nyní opět pokles.

Petr Dufek: HDP – po stagnaci opět pokles
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V mezikvartálním srovnání totiž české hospodářství pokleslo o 0,3 %, v meziročním o 0,6 %. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí

Chabé výsledky české ekonomiky jdou na vrub vysoké inflace, která degradovala reálné příjmy domácností, a tím pádem podlomila jejich kupní sílu. Navíc negativně ovlivňuje spotřebitelský sentiment, a snižuje tak ochotu nakupovat. Místo toho, aby lidé začali znovu nakupovat a investovat vydávají více peněz z rodinných rozpočtů za dražší energie a potraviny.

Ve třetím čtvrtletí českou ekonomiky negativně ovlivnila i slabší zahraniční poptávka, když se útlum Německa začal ihned propisovat do výsledků české ekonomiky, a problémy v automobilovém průmyslu, který opět narazil na problém se subdodávkami komponent.

Slabší výkon odvětví obchodu a vlastně i cestovního ruchu pak už snad ani nepřekvapil, protože o něm už napovídaly měsíční výsledky jednotlivých oborů.

Navzdory slabému výkonu, v jehož důsledku se HDP stále nedostalo nad předcovidovou úroveň, nedochází k žádnému dramatickému vývoji na trhu práce. Ten byl už před covidem tak napjatý, že dokázal vstřebat propouštění bez toho, aby výrazně narostla nezaměstnanost. Dokonce zvládá zaměstnat i příchozí ze zahraničí, bez nichž by se už třeba obchody nebo celá HORECA neobešly.

Už nyní je jisté, že HDP za celý letošní rok poklesne a ČR se ještě více vzdálí předcovidovém úrovni. Prvotně „díky“ vysoké inflaci, která poznamenala životní úroveň Čechů i jejich ochotu investovat do bydlení. Naděje přijde až s novým rokem, kdy dojde k razantnímu poklesu inflace a k mírnému narovnání reálné příjmové situace. Doběhnout předcovidovou úroveň HDP se v příštím roce nejspíš podaří, avšak v případě kupní síly domácností to bude běh na mnohem delší trať.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…