Petr Dufek: Inflace dál na vzestupu

11.04.2022 11:10 | Komentář

Podle očekávání prolomila meziroční inflace v březnu dvanáctiprocentní hranici a dál směřuje ke svému maximu, které by měla dosáhnout ještě ve druhém čtvrtletí letošního roku. Aktuálně je inflace nejvýše za posledních 24 let.

Petr Dufek: Inflace dál na vzestupu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za poslední měsíc se spotřebitelské ceny se za poslední měsíc totiž zvýšily o 1,7 %, a to především v důsledku výrazného březnového zdražení pohonných hmot a rostoucích nákladů domácností na energie.

Meziroční inflace, která je v hledáčku ČNB, se přiblížila na dohled hranice 13 %, když tentokrát dosáhla 12,7 %. O více než třetinu inflace se postaraly rostoucí náklady na bydlení. Za plyn si třeba domácnosti připlácejí v průměru už téměř 38 %, za elektřinu platí o čtvrtinu více než loni, za teplo a teplou vodu skoro o 14 %. Ceny PHM jako další silný faktor ovlivňující inflaci dosáhly právě v březnu svých historických maxim.

Vzhledem k tomu, že se do inflace ještě stále postupně propisují nové ceníky energetických společností a u konce ještě není ani zdražování potravin, bude meziroční inflace růst i v dalších měsících.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

Je docela pravděpodobné, že ve druhém čtvrtletí zdolá hranici 14 % a klesat začne teprve až v závěru roku. V průměru ceny letos vzrostou o přibližně 12 % - pokud se tedy nestane zázrak a obratem rychle nezlevní energie. Tak vysoký růst cen s největší pravděpodobností mzdový růst v ekonomice nepřekoná, a proto dojde i k citelnému poklesu reálné kupní síly domácností.

Pro ČNB je březnový výsledek inflace impulsem k pokračování politiky zvyšování úrokových sazeb. Už na květnovém zasedání proto bankovní rada zřejmě opět zvýší úrokové sazby o minimálně 50 základních bodů. Ale ani tento krok ještě nemusí být posledním, nicméně až další nová čísla z ekonomiky a nová prognóza centrální banky napoví, jak razantně bude asi ČNB chtít postupovat dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …