Petr Dufek: Inflace se rychle vrátila pod prognózu ČNB

09.08.2013 10:07

V červenci se spotřebitelské ceny snížily díky příznivějšímu vývoji cen potravin o dvě desetiny procenta meziměsíčně. Meziroční inflace sledovaná centrální bankou klesá z předchozích 1,6 % na 1,4 % a je tedy výrazně pod cílem ČNB i pod její nejnovější prognózou.

Petr Dufek: Inflace se rychle vrátila pod prognózu ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Tento dezinflační vývoj nejspíše nezůstane bez odezvy ze strany centrální banky, která již delší dobu hovoří o nutnosti uvolnit měnové podmínky a tedy oslabit korunu. Dnešní číslo je tak trochu vodou na mlýn centrální banky. Na druhou stranu, koruna je slabá už tak a inflace neroste především v důsledku utlumené poptávky v ČR.

 Inflace zvolňuje, což nepochybně ocení spotřebitelé, jimž se letos příjmová situace nijak viditelně nelepší. Největšího zlevnění si mohou užít především u telekomunikačních služeb, jejichž ceny padají ve srovnání s loňským rokem téměř o 12 %.

 Vedle toho se zmírňuje i tlak na růst cen bydlení s tím, jak klesají ceny některých energií. Stále výrazně více si lidé připlácejí za potraviny, jež jsou aktuálně dražší v průměru o 5,7 %.

 Výhled inflace zůstává příznivý, protože ani ve zbytku roku nebude existovat prostor pro zdražování z titulu rostoucí poptávky. Inflaci tak budou i nadále řídit náklady – tedy ceny komodit (energetických, potravinářských apod.), konkurenční boj utilit a síla či slabost české koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…