Petr Dufek: Jen relativně pozitivní závěr roku v průmyslu

06.02.2023 16:16 | Komentář

Výsledek průmyslu za prosinec je slabší, než na první pohled vypadá. Výroba se sice zvýšila meziročně o 4 %, avšak díky nízkému srovnávacímu základu z předchozího roku a rozjezdu energetiky po odstávce.

Petr Dufek: Jen relativně pozitivní závěr roku v průmyslu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ve srovnání s listopadem byla v prosinci produkce průmyslu sice vyšší o 0,2 %, zejména díky zmíněné energetice, která po plánované odstávce v jaderné části opět najížděla na plný výkon. 

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
Pohled do zpracovatelského průmyslu totiž už tak nadějně nevyznívá. Tam se totiž produkce meziměsíčně snížila o 1,1 % a slabší byly i výsledky automobilového průmyslu, který se sice těší dostatku zakázek, avšak se opět začíná potýkat s nedostatkem vstupů.

Oproti automobilkám se ovšem část průmyslu čelí slabší poptávce, což začíná být vidět především ve výrobě kovů. Loňský rok sice přinesl úlevu u cen vstupních komodit, avšak nikoliv v případě energií. Dá se říct, že významná část průmyslu se nyní nachází mezi dvěma mlýnskými kameny – slabou poptávkou a vysokými náklady.

Od nejbližších měsíců lze očekávat spíše slabší čísla z průmyslu, i když nové zakázky v prosinci vzrostly o 10 %. Nelze však zapomínat na to, že se vykazují v běžných – tedy inflačních – cenách, takže reálně je jejich zvýšení diskutabilní. Navíc část největšího průmyslu, který má jinak zakázek v celku dost, se potýká s nedostatkem komponent a už pro únor avizoval omezování výroby.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.