Petr Dufek: Méně nezaměstnaných a stále více míst

08.10.2018 13:17

Podle očekávání řady nezaměstnaných v září mírně prořídly a míra nezaměstnanosti se dostala na tříprocentní úroveň. Za tímto drobným poklesem můžeme hledat především sezónnost.

Petr Dufek: Méně nezaměstnaných a stále více míst
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Sice se v tomto měsíci přihlásí do evidence více absolventů, kterým se nepodařilo práci najít, avšak na druhou stranu úřady práce opustí lidé, kterým začínají sezónní práce a pravděpodobně i někteří pracovníci školství díky začátku školního roku.

Situace na českém trhu práce zůstává i nadále napjatá. I v září vzrostl počet volných pracovních míst (na 316 tisíc) a to neznamená nic jiného, než že nesoulad mezi nabídkou a poptávkou na tomto trhu dále narůstá. Volných pracovních míst je soustavně více než lidí, kteří práci hledají. Pokud bychom vzali v úvahu přísnější statistiku nezaměstnaných, tak si v průměru může každý nezaměstnaný vybírat z více než dvou míst.

Co čekat dále? Nepředpokládáme, že by v dalších měsících už počty volných míst nějak dramaticky narůstaly. V tomto směru se situace začíná stabilizovat, nicméně firmy, které hledají zaměstnance, je už zřejmě na úřadech práce nenajdou. Nezaměstnanost v dalších dvou měsících sice mírně poklesne, avšak napětí na trhu práce nikoliv. Stále tu bude výrazný převis poptávky nad nabídkou, a tak lze očekávat přetrvávání tlaku na růst mezd v podnikatelském sektoru.

Poté, co nezaměstnanost poklesne pod hranici tří procent, dojde na přelomu roku k jejímu mírnému sezónnímu nárůstu na cca 3,3 %. I tak půjde o nejlepší výsledek v historii ČR a v mezinárodně srovnatelných řebříčcích si ČR udrží pozici země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…