Petr Dufek: Mzdově inflační spirála se nekoná

06.06.2023 15:57 | Tisková zpráva

Podle zveřejněných údajů statistického úřadu vzrostla průměrná mzda v prvním kvartálu letošního roku o 8,6 %. V důsledku vysoké inflace se tak reálně poklesla o 6,7 %. I nadále platí, že průměrná mzda je jen virtuální číslo, protože na ni nedosáhnou zhruba dvě třetiny zaměstnanců.

Petr Dufek: Mzdově inflační spirála se nekoná
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Z hlediska příjmů je proto zajímavější mediánová mzda, která dělí zaměstnance do dvou stejně velkých skupin – jedna bere více než medián, druhá méně. A ani u mediánu nedošlo k žádnému dramatu, protože se zvýšil o necelých devět procent. Dá se říct, že o něco rychleji rostly nižší mzdy, nicméně medián je stále 6,5 tisíce pod průměrem.

Kdo si polepšil v úvodu roku nejvíce? Pracovníci v energetice, kde mzdy vzrostly skoro o čtvrtinu na téměř 80 tisíc. Evidentně se zde promítly bonusy ve společnostech, které v díky vysokým cenám energií mají za sebou pozitivní rok.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29707 lidí

Žádné dramatický mzdový skok se naproti tomu nekonal ve stavebnictví, kde měsíční výsledky ukazovaly velmi rychlý vzestup mezd. Skutečnost však odpovídala přesně průměrnému tempu, takže ani zde při nedostatku zaměstnanců nedošlo k žádnému velkorysému přidávání.

Velmi zajímavým je kontrast vývoje mezd ve veřejném sektoru. Zatímco ve veřejné správě a bezpečnostních složkách se přidávalo na platech skoro o 12 %, školství se spokojilo s méně než 4 % a ještě zde pracovalo meziročně téměř o 11 tisíc více lidí.

Celkově dnešní čísla ukazují, že mzdově-inflační spirála je u nás stále spíše teoretickým scénářem či rizikem, které ovšem v tuto chvíli nevyžaduje reakci v podobě zvýšení sazeb. Reálné výdělky už druhým rokem prudce klesají a s nimi i spotřeba domácností. Ta je ostatně o desetinu nižší než před začátkem pandemie.

To rozhodně o nějaké rozmařilosti českých domácností nesvědčí.

Výsledky prvního čtvrtletí jsou velmi dobrým indikátorem, jak se budou vyvíjet mzdy po zbytek roku. Dvouciferného růstu letos už zřejmě nedosáhnou. Reálně budou postupně klesat pomaleji, ale rozhodně nelze sázet na to, že si zaměstnanci za svoji mzdu už letos koupí více než loni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…