Petr Dufek: Nálada v české ekonomice opět klesá

24.06.2022 12:52 | Komentář

Po krátké nadějné přestávce na začátku jara se podnikatelský optimismus v českém hospodářství začal opět vytrácet.

Petr Dufek: Nálada v české ekonomice opět klesá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V červnu se sentiment podnikatelů zhoršil ve všech odvětvích, zejména pak ve službách a obchodě. Dále narůstá i pesimismus mezi spotřebiteli, kteří se obávají především celkového zhoršení ekonomické situace i vlastních financí během následujícího roku. I v červnu v ekonomice přetrvávala vysoká inflační očekávání, a to jak v podnikatelském sektoru, tak mezi spotřebiteli.

Očekávání dalšího růstu cen, které je stále velmi silné, navíc tentokrát doprovází i oslabení výhledu poptávky ve stavebnictví a ve službách. Ve stavebnictví jde nejspíše o důsledek vysokých cen prací i materiálů, které ohrožují realizaci potenciálních zakázek. Ve službách zřejmě dochází ke krocení dříve velmi optimistických post-kovidových výhledů na návrat k dřívějšímu normálu, a to jak z pohledu poptávky, tak i zaměstnanosti.

V průmyslu, který je naším největším odvětvím se situace mírně zlepšila, avšak stále jde spíše jen o symbolický posun. Na druhou stranu zásoba zakázek zůstává velmi solidní, a tak hlavní překážkou je i nadále dostatek materiálu a dalších vstupů do výroby.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Šířící se skepse spotřebitelů asi není nijak překvapivá vzhledem k množství negativních zpráv přicházejících z domácí i zahraniční ekonomiky. Spolu s vysokou současnou i budoucí inflací tyto zprávy vytvářejí klima, které se nemůže neprojevit v náladách domácností. Obavy ze zhoršení vlastní finanční situace jsou největší za celou dobu sledování tohoto ukazatele, tedy od roku 2003. Tento vlastně už trend se nepochybně propíše i do tržeb obchodníků v dalších měsících. Nakonec faktura za elektriku či plyn dostane přednost před nákupem zbytného zboží. I samotní obchodníci proto předpokládají slabší prodeje v dalších šesti měsících.

Aktuální průzkum vyznívá ve prospěch scénáře útlumu ekonomiky ve druhé polovině roku, za kterým stojí slabší domácí i zahraniční poptávka ovlivněná všudypřítomnou vysokou inflací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…