Petr Dufek: Nepřekvapivé zpomalení průmyslu

08.10.2018 21:42

Srpnové zpomalení dynamiky průmyslu není nijak zásadní a vlastně ani překvapivé. Ve srovnání s předchozím měsícem si toto největší české odvětví udrželo velmi solidní tempo, i když v meziročním srovnání to znamenalo nárůst jen o 1,9 %.

Petr Dufek: Nepřekvapivé zpomalení průmyslu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Vývoj v jednotlivých průmyslech nabral různých směrů. Zatímco ve výrobě elektroniky pokračovala expanze výroby, v automobilovém průmyslu došlo k citelnému útlumu. Samozřejmě z jednoho výsledku, který navíc mohl být ovlivněn dovolenkovými odstávkami, nemá smysl dělat velké závěry. Mnohem podstatnější je, co se bude dít v automobilovém průmyslu v souvislosti s novými regulacemi emisí. Výroba na sklad rozhodně není dobrým signálem, a o to více budou zajímavá čísla ze strany poptávky.

Mírně optimisticky vyznívají pro další měsíce statistiky zakázek. Sice nenaznačují žádnou výraznou expanzi, ale stále jde o solidní tempo, které udrží naši ekonomiku v chodu i po zbytek roku. Roli motoru budou však přebírat služby a celkové tempo českého hospodářství bude dále zpomalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…