Petr Dufek: PMI tam, kde nikdy nebyl

23.04.2020 11:53

Předběžné indexy nákupních manažerů za Německo a Francii ukazují, jak tvrdě korona-krize zasáhla business v západní Evropě. Minulé už tak slabé výsledky zcela zanikají před těmi dnešními. A netýká se to jen služeb jako minule, ale i průmyslu.

Petr Dufek: PMI tam, kde nikdy nebyl
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V Německu se PMI indikující celkovou produkci průmyslu a služeb se propadl z úrovně 35 na 17,1. Firmy v dubnu omezovaly či zastavovaly provoz s tím, jak vyexpandovaly různá omezení, ale i s poklesem domácí a zahraniční poptávky (objednávek).

Hůře se se současnou situací přitom vyrovnávají služby, kterých se přímo dotýkají omezení hospodářského života ve spolkových zemích. Nicméně ani průmysl nevyšel bez hlubokých šrámů a PMI v tomto odvětví poklesl na jedenáctileté minimum.

Útlum v hlavních odvětvích německého hospodářství se neobešel bez snižování zaměstnanosti. Ať už cestou neobnovování či zkracování úvazků, tak propouštění. V každém případě aktuální výsledky PMI jasně naznačují, že recese německé ekonomiky je daleko tvrdší než ta po pádu Lehman Brothers.

Firmy navíc zůstávají dál skeptické, pokud jde o výhled pro zbytek roku. Je to vlastně v kontrastu s celkem optimistickým vyzněním ZEWu, který vychází nikoliv z pohledu zdola od firem, ale od investorů a analytiků.

A pokud bychom se podívali na předběžné výsledky PMI za celou eurozónu, tak snad stačí uvést, že celkový PMI mapující produkci je na historickém minimu, stejně jako PMI ve službách. Stejně jako v Německu je na tom o něco lépe průmysl (rovněž jedenáctileté minimum), nicméně i tak je jeho aktuální výstup velmi slabý v důsledku nabídkového a poptávkového šoku a očekávání velmi negativní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…