Petr Dufek: Pozvolný útlum ve stavebnictví

08.01.2023 12:25 | Komentář

Pokles stavební výroby v listopadu jde na vrub jak pozemnímu, tak inženýrskému stavitelství. Nejde však o žádný dramatický pokles, který by už naznačoval nějakou krizi v tomto odvětví jako spíše měkké přistávání spojené s celkovým výkonem ekonomiky.

Petr Dufek: Pozvolný útlum ve stavebnictví
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Poněkud překvapivý dojem dělají výsledky bytové výstavby, podle kterých se po měsících poklesu počet nově stavěných bytů a rodinných domů opět zvýšil. Zásluhu na tom měla především větší aktivita ve Středočeském kraji, který je nyní lídrem v rámci celé ČR. Naproti tomu v Praze je bytová výstavba dál na sestupné dráze a meziročně se zde začalo stavět o 41 % bytů méně.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Z jednoho pozitivního výsledku bytové výstavby v jinak klesající řadě asi v tuto chvíli nemá příliš smysl dělat hluboké závěry. Realitní trh je v útlumu, ceny klesají s koncem hypotečního boomu a prodejcům nezbývá než své nabídky zatraktivňovat. Naproti tomu pozitivní časy zažívá sektor nájemního bydlení.

Další vývoj ve stavebnictví bude ovlivňovat několik faktorů. Tím prvním je schopnost ČR čerpat peníze z fondů EU, včetně dodatečných zdrojů z tzv. fondu obnovy. Dalším pak zvýšený zájem firem i domácností o investice do energetických úspor. Stavebnictví se díky tomu může stabilizovat a vyhnout se výraznějšímu cyklickému poklesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…