Petr Dufek: Průmysl podle očekávání ztrácí dech

07.02.2019 8:29

Slábnoucí zahraniční poptávka nemohla nezanechat tuzemský průmysl nedotčený. I když to doposud vypadalo, že tuzemské firmy jsou imunní vůči útlumu v západní Evropě, prosincové výsledky naznačují konec boomu našeho největšího odvětví.

Petr Dufek: Průmysl podle očekávání ztrácí dech
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výroba sice po zohlednění vlivu rozdílného počtu pracovních dnů rostla o 1,8 % (bez očištění propadla o 1,4 %), nicméně nové zakázky se meziročně propadly o 4,7 %.

Rychleji přitom ubývalo objednávek ze zahraničí a podle očekávání šlo především o zakázky pro automobilový průmysl (-13,6 %), které jsou jen odrazem slábnoucí poptávky po šestiletém boomu, jehož konec urychlilo „zelené“ tažení. Menší objednávky se ovšem nedotýkají pouze aut, ale postihly tentokrát i další silné průmyslové obory, a sice strojírenství a výrobu elektrických strojů a zařízení.

Aktuální slabá čísla nejsou až takovým překvapením, když vezmeme v úvahu, jak se vyvíjí poptávka v zahraničí. Neslavně dopadly i zakázky německých průmyslových podniků, které v prosinci propadly meziročně o sedm procent. Vzhledem k provázanosti tuzemského průmyslu právě s tím německým jde jen o další potvrzení faktu, že letošní rok bude slabší než ten předchozí. Předpokládáme proto, že se výroba v průmyslu v letošním roce zvýší jen zhruba o 2,5 %, což bude nejslabší výsledek za posledních šest let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty