Petr Dufek: Průmysl zpět ve výborné kondici

06.01.2017 9:40

Listopadové výsledky průmyslu docela překvapily, když růst tohoto největšího tuzemského odvětví dosáhl v meziročním vyjádření 7 %. Část z tohoto čísla sice představuje jeden pracovní den navíc, ale i bez ohledu na něj lze vývoj v průmyslu hodnotit jako pozitivní.

Petr Dufek: Průmysl zpět ve výborné kondici
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za příznivý výsledek vděčí průmysl především výrobcům osobních automobilů, jejichž produkce se tentokrát zvýšila o více než 15 %. K růstu se navíc vrací po delší přestávce i energetika. 

Pozitivní však není jen samotný růst výroby, ale i nové zakázky, které slibují průmyslu silné výsledky v následujících měsících. Vzrostly o téměř 11 % a zcela nepřekvapivě šlo opět především o automobilový průmysl, který se veze na vlně poptávky po nových vozech v Evropě, které navíc dokáže vycházet vstříc novými modely a dalšími inovacemi. 

Pro českou ekonomiku je velmi dobrou zprávou, že se průmysl po dvou slabších měsících zase vrací do kondice. Nakonec je to největší tuzemské odvětví, které se i největší měrou podílí na ekonomickém růstu, na zvyšování přebytku zahraničního obchodu a především i na zlepšování situace na trhu práce. Nejen z pohledu tvorby pracovních míst, ale i z pohledu zvyšování mezd a tedy i životní úrovně. 

Listopadové výsledky průmyslu považujeme za velmi povzbudivé i z pohledu ekonomického růstu v závěru letošního roku. Ostatně index nákupních manažerů už naznačil, že se můžeme těšit na velmi solidní výsledky v průmyslu i za prosinec. A zejména díky průmyslu předpokládáme, že se růst HDP ČR mohl udržet v závěru roku v blízkosti dvou procent a celkově za celý uplynulý rok ekonomika vzrostla, podle našeho názoru, o 2,4 %. 

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.