Petr Dufek: Rozpočet (nejen) ve vleku vysoké inflace

02.11.2022 12:52 | Komentář

Rozpočet by mohl hlásit splněno – tedy alespoň podle výše deficitu, který byl původně naplánovaný na letošní rok. Za prvních deset měsíců roku totiž jeho schodek dosáhl téměř -287 miliard korun, zatímco se původně počítalo s -280 miliardami za celý rok.

Petr Dufek: Rozpočet (nejen) ve vleku vysoké inflace
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Do vývoje rozpočtu sice významným způsobem zasáhla energetická krize, respektive pomoc ve formě tzv. úsporného energetického tarifu vyplacená v září, nicméně z pohledu samotného schodku to až takový zásah nebyl (jednalo se o 17,4 mld. korun). Je proto evidentní, že problém je spíše někde jinde.

Z čeho vyplývají nepříznivé trendy v rozpočtovém hospodaření? Na příjmové straně vidíme velmi silné výběry některých daní – viz třeba DPH, které se letos jen do státního rozpočtu vybralo o skoro 45 mld. více, v celých veřejných rozpočtech dokonce o 69 mld. navíc. Je tedy zřejmé, že vysoká inflace dokonce navzdory slabším tržbám obchodníků státu pomáhá na příjmové straně při výběru právě této daně.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Na druhou stranu se ovšem inflace podepisuje na některých zásadních výdajích. Několikerá valorizace penzí už vyčerpala o 35 mld. korun více než bylo naplánováno pro prvních deset měsíců roku. Více peněz směřovalo i do zdravotnictví a v důsledku valorizace platů je třeba začít počítat i s vyššími náklady na mzdy ve veřejném sektoru či provozní náklady státu v důsledku dražších cen energií. Postupně se bude navíc dále i prodražovat obsluha státního dluhu nejenom z titulu jeho rychlého nárůstu, ale i požadovaných vyšších dluhopisových výnosů na trhu.

Zatímco se daří zvyšovat daňové příjmy – nejenom DPH, ale i třeba daní z příjmu – za plánem výrazně zaostávají příjmy z EU. Takže minimálně zde snad existuje prostor pro nějaké pozitivní překvapení před koncem roku.

Trend rozpočtového hospodaření nelze považovat za nijak pozitivní. Rychlý nárůst mandatorních výdajů, kterému nestačí vývoj příjmů si vyžádá další růst zadlužení státu i v následujícím roce. Vzhledem k tomu, že ekonomika zřejmě vstupuje do recese a inflace nepolevuje, bude tlak na výdaje pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…