Petr Dufek: Růst cen výrobců konečně alespoň zpomaluje

16.08.2022 14:03 | Komentář

I v červenci se ceny průmyslových výrobců dále zvýšily, avšak díky zlevňování ropy a jejích derivátů se tempo zdražování v tuzemském průmyslu zpomalilo. Viditelný je nicméně i efekt zlevnění kovů, které následuje po zklidnění situace na komoditních trzích.

Petr Dufek: Růst cen výrobců konečně alespoň zpomaluje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Při meziročním srovnání začíná konečně fungovat i efekt vysoké srovnávací základny, a tak jsou nyní ceny průmyslových výrobců vyšší už „jen“ o 26,8 %, zatímco před měsícem rostly ještě o 28,5 %.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Zatímco ceny komodit klesají a logicky by s nimi zlevňovat i průmyslové výrobky, v protisměru stále více působí drahé energie. Ať už jde o elektřinu nebo o plyn, důsledků drahých energií se tuzemský průmysl jen stěží vyhne. Proto to zatím nebude nejspíš nijak žhavé ani se korekcí cen ani v dalších měsících.

Stavebníky může potěšit zlevnění výrobků ze železa, nicméně další materiály využívané ve stavebnictví stále zdražují. Ať už jde o cement, beton nebo cihly. V každém případě i zde je v meziročním srovnání vidět alespoň určitý náznak zklidnění situace, protože stavební materiály jsou v průměru dražší už „jen“ o necelých 22 %. Do normálu mají ovšem ještě stále hodně daleko.

Zatímco situace na surovinových trzích se zklidňuje, náklady na energie ve firmách dál prudce narůstají. To není vývoj, který už by indikoval konec současné inflační epizody. Zvlášť, když aktuální zmírnění výrobní inflace jde vlastně na vrub jen pozitivnějšímu vývoji v rafinérském průmyslu.

Inflační napětí proto zůstane vysoké i v dalších měsících a návrat k jednociferné inflaci může nastat nejdříve až v roce 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…