Petr Dufek: Růst průměrné i mediánové mzdy dosáhl 5,7 procenta

07.12.2021 18:08 | Komentář

Podle zveřejněných údajů se ve třetím čtvrtletí zvýšila průměrná i mediánová mzda shodně o 5,7 %. V důsledku vyšší inflace se však reálná mzda tentokrát navýšila jen o 1,5 %. I tak jsou výsledky lepší, než předpokládala ČNB.

Petr Dufek: Růst průměrné i mediánové mzdy dosáhl 5,7 procenta
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nejrychlejší růst v tomto období zaznamenaly mzdy pracovníků pohybujících se na realitním trhu (+11,8 %). Nelze si ovšem nevšimnout, že u nich zafungoval nízký srovnávací základ, neboť loni touto dobou tam padaly mzdy o pět procent. Dalším v pořadí jsou zdravotníci, kterým se tentokrát platy navýšily o 8 %. Na konci řebříčku je kultura, zábava a rekreace (+0,6 %) a veřejná správa (+2,3 %), kde ovšem zase zafungoval vysoký základ z loňského třetího čtvrtletí.

V sekundárním sektoru – ve zpracovatelském průmyslu zůstal růst mezd v podstatě umírněný (+5,4 %), ve stavebnictví, které se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků, dokonce výrazně podprůměrný (+3,6 %). Je tedy vidět, že i nadále má tato část ekonomiky své mzdové náklady – v průměru (!) pod kontrolou.

I když růst mezd a platů v podnikatelské sféře a odvětví s výrazným podílem státu je v procentech velmi podobný, nůžky se mezi těmito dvěma sférami dál rozvírají. Aktuálně tento rozdíl v důsledku dřívějšího rychlého zvyšování platů ve veřejném sektoru činí přes šest tisíc korun.

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

Stále platí, že průměrná mzda je do značné míry virtuální číslo, protože na něj nedosáhne nadpoloviční většina zaměstnanců. Navíc je ovlivněna i strukturálními změnami ve firmách a přesuny zaměstnanců z odvětví s nízkými mzdami, například z oblasti cestovního ruchu či přímo oblasti HORECA. Úbytek levnějších (třeba i zahraničních pracovníků) pak dokáže s průměrnými čísly mezd sám o sobě zahýbat. Z pohledu kupní síly nám toho letos v důsledku zrušení superhrubé mzdy moc neříká ani průměrná, ani mediánová mzda.

Růst mezd bude v podobném tempu pokračovat i v dalších měsících. Asi nelze očekávat, že by inflační skok na přelomu roku mohly mzdy hned kompenzovat, a tak nejspíš reálně mzdy v první polovině roku 2022 poklesnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…