Petr Dufek: Služby pociťují útlum poptávky

10.02.2023 18:46 | Komentář

Rok 2022 byl z pohledu služeb poměrně příznivým rokem, i když v závěru byl patrný už útlum v některých odvětvích vyvolaný nižší poptávkou.

Petr Dufek: Služby pociťují útlum poptávky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Z pohledu reálných tržeb bylo poslední čtvrtletí slabší pro leteckou dopravu a zejména pak skladování a kurýrní služby, tedy služby navázané na e-commerce. Dá se říct, že útlum internetových obchodů, který potvrdila data z maloobchodu, se tak odráží i na službách návazných na e-shopy. 

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21911 lidí

Pozitivní kvartál má za sebou HORECA, kde se reálné tržby zvýšily jak v případě restauračních, tak ubytovacích služeb. Souvisí to nepochybně s pokračujícím postcovidovým oživením cestovního ruchu, který potvrzují i dnes zveřejněné statistiky. Z tohoto pozitivního obratu těžila především Praha, která jednoznačně dominuje zájmu zahraniční klientely.

Avšak ani díky tomuto rostoucí turistice se reálné tržby hotelů a restaurací ještě nedostaly na úroveň roku 2019. V posledním čtvrtletí dál zaostávaly tržby především ubytovacích zařízení (o 28 %), u restaurací to bylo o něco méně (15 %). Zajímavé ovšem je, že už od léta se HORECA nikam moc nahoru neposunuje, i když zahraniční turistika kvete. Důvodem je zřejmě slabší domácí poptávka, kterou ta zahraniční zatím jen kompenzuje.

Na druhou stranu pokračuje trend rostoucího zájmu o zahraniční dovolené, takže tržby cestovních kanceláří se blíží úrovni roku 2019. Češi zřejmě stále ještě dohání lockdownové sezení doma, i když za vyšší ceny, než na jaké byli dříve zvyklí.

Za celý rok 2022 se komerčním službám zvýšily tržby o 8,1 %, nicméně s blížícím se koncem roku se jejich dynamika postupně snižovala. Je to logické s ohledem na srovnávací statistické základy i situaci v domácí ekonomice. S vysokou inflací, respektive energetickou drahotou, dochází k přehodnocování nákupních priorit u firem i domácností. Podobný vývoj je přitom možné očekávat i v první polovině letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…