Petr Dufek: Spotřebitelé dál omezují své nákupy

06.12.2022 11:10 | Komentář

I v říjnu pokračoval trend snižování reálných tržeb tuzemských obchodů. Tentokrát se meziměsíčně snížily o 1,8 procenta, meziroční pokles už dokonce dosáhnul 9,4 procenta.

Petr Dufek: Spotřebitelé dál omezují své nákupy
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Vysoká inflace, respektive propad reálné kupní síly, spolu s obavami z dalšího ekonomického vývoji i z faktur za energie nutí Čechy nakupovat méně zboží. Dá se ovšem rovněž říct, že sice v obchodech nechávají o něco více peněz, avšak odnášejí si za ně mnohem méně zboží.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Při „škrtech“ v rodinných rozpočtech je sice na prvním místě nepřekvapivě zábava a volný čas, ale méně se prodává i oblečení a obuvi, které v ČR zdražuje nejrychleji v celé EU. Méně zboží však prodají i obchody s potravinami nebo čerpací stanice.

Slabší byly tentokrát i výsledky internetových obchodů, jejichž tržby se tentokrát snížily meziročně o více než 13 %. Není to snad dané tím, že by se spotřebitelé od nich obraceli, ale primárně jejich nabídkou. Pokud se soustředí právě na oblasti, ve kterých se aktuálně nejvíce šetří, automaticky jsou pak jejich výsledky opticky slabší než u průměru kamenných obchodů.

Omezování nákupů není v ČR žádnou novinkou, neboť je vlastně patrný už od loňského léta.. Postupem pouze zesiluje s tím, jak moc nejistý je výhled finanční situace domácností. Reálně už lidé nakupují méně než před covidem a tento trend bude nepochybně pokračovat i nadále. Zatím vše nasvědčuje tomu, že letošní Vánoce budou ve srovnání s těmi loňskými chudší.

Kdy čekat obrat? Snad v polovině příštího roku, kdy by se inflace měla konečně vrátit k jednociferným hodnotám a s ní by se mohla začít stabilizovat i kupní síla obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …