Petr Dufek: Spotřebitelé dál omezují své nákupy

13.01.2023 15:33 | Komentář

V obchodech sice lidé v důsledku nechávají víc peněz, avšak v důsledku vysoké inflaci si odnášejí stále méně zboží. V meziročním srovnání tak reálně tuzemské obchody utržily o 8,7 % méně než předloni v listopadu.

Petr Dufek: Spotřebitelé dál omezují své nákupy
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výsledky maloobchodu docela jasně ukazují důsledky vysoké inflace, se kterou se vypořádává v podstatě celá česká ekonomika.

Propad maloobchodu není s ohledem na snižující se kupní sílu a negativní sentiment spotřebitelů nijak překvapivý. V čase, kdy se domácnosti musejí vypořádávat s rekordními náklady na bydlení a inflace se dotýká téměř všech položek nákupního koše, jde o naprosto logickou reakci.

Lidé omezují především zbytné nákupy – méně utrácejí za vybavení domácnosti, zboží pro volný čas i IT výrobky. Slabší jsou rovněž prodeje oblečení a obuvi, jejichž ceny za poslední rok vystřelily prudce nahoru. Zajímavé je, že ještě rychleji však tentokrát klesaly prodeje potravin.

Další číslo z maloobchodu potvrzuje, že propad spotřebitelské poptávky pokračoval i v posledním čtvrtletí loňského roku. Celkové výsledky ekonomiky tak nejspíše byly s ohledem na váhu spotřeby ještě slabší než ty za třetí kvartál.

Bez toho, že by došlo k výraznému snížení inflace se tuzemský maloobchod hned tak nevzpamatuje. Na druhou stranu slábnoucí poptávka bude fungovat jako brzda inflace a bude časem tlačit na zlevňování, i když zatím nic takového vidět na pultech obchodů není.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …