Petr Dufek: Stavebnictví se v únoru ještě více rozjelo

07.04.2022 7:34 | Komentář

Únorové výsledky stavebnictví docela kontrastují s čísly přicházejícími z průmyslu. Může za to nicméně slabší výkon stavebnictví v předchozím období i příznivé počasí umožňující v jinak slabším zimním měsíci ve větší míře rozjet inženýrskou i pozemní výstavbu.

Petr Dufek: Stavebnictví se v únoru ještě více rozjelo
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Stavební výroba ve druhém měsíci roku vzrostla oproti lednu téměř o pět procent a ve srovnání s loňským únorem o skoro 19 %. Je to velmi slibný výsledek, avšak stále visí ve vzduchu problém s rostoucími cenami stavebních materiálů, s jejich dostatkem a v neposlední řadě i chybějícími pracovníky. Právě ceny mohou vést k odkladu již uzavřených zakázek, které nepočítaly s takto vysokou inflací v odvětví, a proto výhled stavebnictví zůstává nejistý.

Už to vypadá, že posledních pár výsledků bytové výstavby není jen nějakým krátkodobým výkyvem, ale že se skutečně po letech extrémního růstu cen realit začínají byty skutečně stavět ve velkém. Problém je, že tato expanze přichází v době vysokých cen téměř čehokoliv, rostoucích úrokových sazeb a od dubna i méně dostupných hypoték.

Na druhou stranu je to impuls pro rozvoj nájemního bydlení, které v ČR příliš rozvinuté není. Institucionální investoři, kteří český trh teprve objevují, tak mají příležitost pro rozvoj businessu, který v důsledku nižší dostupnosti vlastního bydlení čeká boom.

Výsledky stavebnictví v posledních měsících vyznívají velmi pozitivně, nicméně je otázkou, zda se je podaří udržet. ČR má velkou příležitost financovat novou výstavbu i rekonstrukce z fondů EU včetně těch mimořádných, a proto o peníze by přímo nouze být neměla. Problémem budou spíše ceny a inflační doložky v jednotlivých projektech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…