Petr Dufek: Strach z lockdownu sráží důvěru v české ekonomice

30.03.2021 18:08

Další průzkum, tentokrát od Evropské komise, potvrzuje, že důvěra v české ekonomice je na sestupné tendenci. I v tomto případě však lze předpokládat, že pokles sentimentu je dán především obavami z možného lockdownu v průmyslu spíše než reálným vývojem poptávky, respektive zakázek v tomto odvětví.

Petr Dufek: Strach z lockdownu sráží důvěru v české ekonomice
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Právě objednávky se totiž v posledních měsících nevyvíjejí vůbec zle, zvláště pak ne v automobilovém průmyslu nebo ve strojírenství. Proto asi není nutné kolísavé nálady v průmyslu v tuto chvíli příliš přeceňovat. Ostatně už ve čtvrtek bude k dispozici nový index nákupních manažerů, který může překvapit stejně jako třeba ten německý minulý týden.

Pokles důvěry zaznamenal v posledním měsíci nejenom průmysl, ale i služby, které se dál vypořádávají se skutečným lockdownem doléhajícím především na oblast HORECA, respektive cestovní ruch jako takový. Deprese v ubytovacích a stravovacích službách je už dokonce větší, než byla v rámci první vlny pandemie v důsledku délky aktuálního lockdownu i nejasného termínu restartu těchto odvětví.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

A pokračování pandemie se promítá v dalším zhoršení nálady spotřebitelů. Ti se obávají především dalšího zhoršení ekonomické situace v ČR, nezaměstnanosti a inflace. I v tomto případě je pravděpodobné, že zlepšením pandemické situace a vidinou rozvolňování se i tyto obavy začnou postupně rozplývat. Výrazný obrat k optimismu je už nyní vidět u firem působících v realitním byznysu, který se dál těší vysokému zájmu investorů, a dokonce i u cestovních kanceláří. Ty pravděpodobně začínají věřit v úspěšnější letní sezónu, kterou by měla konečně podpořit i masivní vakcinace v Evropě.

Celkově jsou nálady v české ekonomice ve vleku zpráv o pandemii a nejasného výhledu návratu do dřívějších kolejí. V posledním měsíci navíc zapracoval i strach z rozšíření lockdownu i do průmyslu, který už vlastně není ani aktuální. Nálady proto vyznívají mnohem pesimističtěji, než by musely s ohledem na reálnou situaci v ekonomice…, tedy s výjimkou cestovního ruchu, který se bude z pandemie vzpamatovávat asi nejdéle. Výsledky průzkumu za ČR navíc kontrastují s celkovými výsledky za EU, kde již panují přece jen příznivější očekávání napříč všemi sektory ekonomiky, ať už jde o očekávaný vývoj byznysu nebo zaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …