Petr Dufek: Tak trochu virtuální boom maloobchodu

13.01.2022 12:52 | Komentář

Maloobchodní tržby se v listopadu meziročně zvýšily o 11,7 %, neočištěné dokonce o 13,2 procenta.

Petr Dufek: Tak trochu virtuální boom maloobchodu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na první pohled vypadají dnes zveřejněná čísla z maloobchodu jako velmi silná – svědčící o boomu nakupování v ČR, avšak na ten druhý tomu až tak není, protože nelze přehlížet velmi nízký srovnávací základ z předloňského listopadu, kdy na toto odvětví dolehl poměrně tvrdý lockdown. Tento vliv je nejvíce vidět u tehdy uzavřených obchodů s oblečením, jejichž tržby aktuálně poskočily o téměř tři sta procent.

Spíše než se dívat na meziroční skoky v tržbách, bude i tentokrát lepší podívat se na meziměsíční vývoj, respektive na srovnání s předkovidovým rokem 2019. Z pohledu na meziměsíční očištěná data je zřejmé, že se toho v obchodech až tak moc v letošním roce neděje.

Očištěné tržby v podstatě už od „rozvolněného“ května více méně stagnují a jsou zhruba o sedm procent výše než v posledním předkovidovém roce. Nedá se proto mluvit o nějaké přehnané nákupní horečce tuzemských spotřebitelů. Ostatně to potvrzuje i listopadový jednoprocentní meziměsíční pokles tržeb v obchodech.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

Ve srovnání s rokem 2019 byly listopadové tržby obchodníků o 7,4 % výše. Za tímto číslem můžeme hledat především výrazně vyšší zájem o elektroniku a vybavení domácností. Naproti tomu stále výrazně méně lidé nakupovali oblečení a obuv (mimochodem u nás nejrychleji zdražující v rámci EU) a slabší byly i prodeje pohonných hmot.

Výsledky maloobchodu napovídají, že spotřeba domácností podporovala růst české ekonomiky i téměř v samotném závěru roku. Tento vliv však nebyl v důsledku rostoucího pesimismu spotřebitelů nijak extrémně silný. Obavy z prudkého růstu poptávky podporovaného vynucenými úsporami tak nepotvrdila ani listopadová čísla.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.