Petr Dufek: Výrobní inflace dále zrychluje

20.04.2021 11:18

Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu se ceny v průmyslu za poslední měsíc zvýšily o 1,4 % a meziročně jsou výše dokonce už o 3,3 %.

Petr Dufek: Výrobní inflace dále zrychluje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hlavním důvodem jsou nepochybně vyšší ceny ropy a ropných derivátů promítajících se nejenom do vývoje cen v rafinérském, ale i v chemickém průmyslu. Ale není to důvod jediný, protože ceny jsou v meziročním srovnání výše ve všech oborech průmyslu s výjimkou výroby potravin a těžebního průmyslu.

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

Kromě již zmíněných rafinérií, jejichž čísla se nezveřejňují, a základní chemie se rychle zvyšují zejména ceny kovů (konkrétně u surového železa o více než 17 %) a výstupní ceny v elektrotechnickém průmyslu. A zapomenout nelze ani rychle rostoucí cenu vody.

I když zvyšování cen v průmyslu probíhá v posledních měsících velmi rychlým tempem, nejde o plošný jev. Dotýká se především oborů citlivých na vývoj cen v zahraničí, a proto i nejrychleji rostou ceny PHM, chemických výrobků, základních kovů nebo elektrického vedení jako jednoho z produktů elektrotechnického průmyslu.

Ve většině dalších oborů jsou však nárůsty cen v podstatě mírné až symbolické. O to více je proto třeba dívat se dál za velká průměrná čísla, která by jinak mohla vyvolávat dojem přicházejícího inflačního boomu. Prostor zvyšovat ceny je pro velkou část průmyslu i nadále silně omezený pozicí firem na trhu, konkrétně jejich rolí v dodavatelských řetězcích.

Neznamená to však, že se tento cenový nebude prolínat i do dalších odvětví či že jej nepocítí spotřebitelé. Nasnadě jsou nejenom ceny PHM, které jsou asi nejviditelnější, ale i ceny stavebních materiálů, nátěrových hmot a v neposlední řadě i automobilů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…