Petr Dufek: Výrobní inflace nezpomalila ani v březnu

20.04.2022 16:25 | Komentář

Silné inflační tlaky ve výrobě potvrdila i dnes zveřejněná data statistického úřadu, podle kterých se ceny v průmyslu v březnu meziročně zvýšily téměř o čtvrtinu, v zemědělství o více než 27 %, ve stavebnictví o 10,4 a ve službách pro firmy téměř o pět procent.

Petr Dufek: Výrobní inflace nezpomalila ani v březnu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Zvyšování cen v průmyslu jde jednoznačně na vrub vysokým cenám komodit včetně energií, které se postupně z burz přelévají do nákladů jednotlivých firem. A vzhledem k tomu, že zatím není na trzích vidět žádná úleva, tak nelze počítat ani se zmenšením tlaku na ceny ve výrobě.

Jen v energetice jsou nyní ceny o téměř 50 % vyšší než loni, nicméně rychle zdražuje velká část zpracovatelského průmyslu. Nejde přitom o žádné symbolické navýšení, ale o desítky procent. Kosmeticky zatím v podstatě rostou jen ceny v automobilovém průmyslu.

Pro spotřebitele nejsou dnešní výsledky výrobních cen vůbec příznivou zprávou. Ať už kvůli dosavadnímu zdražování v potravinářském průmyslu (+11,5 %) nebo v zemědělství, které je předzvěstí dalšího zvyšování cen potravin na pultech obchodů.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

Pozitivně nevypadají ani čísla ze stavebnictví, kde stále rychle narůstají ceny prací i stavebních materiálů, které se zvýšily v průměru o 22,8 %. Jednotlivé stavební materiály samozřejmě zdražují velmi rozdílně, většinou jde však o řád desítek procent.

Dnešní výsledky cen v průmyslu dávají jednoznačně tušit, že inflační vlna bude teprve kulminovat s tím, jak se ceny výrobců teprve postupně promítají do cen pro spotřebitele. ČNB si nová čísla nejspíše vyhodnotí jako jednoznačně riziková, a přistoupí proto k dalšímu navýšení úrokových sazeb už na svém květnovém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.