Petr Hájek: Babišův Šlachta rozehrál mediální operu

21.06.2016 7:34

Petr Hájek komentuje dramatický vývoj situace na frontě, poté co Babišovy privátní policejní a mediální gardy přešly do protiútoku – a prozrazuje, jaký bude další scénář této války o moc.

Petr Hájek: Babišův Šlachta rozehrál mediální operu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

Dosud neúspěšný pokus o puč – získání politické moci nevolených ve spojení s Andrejem Babišem – vstoupil dnes do dalšího dramatického dějství. Mafie malé ale mocné skupinky policistů z ÚOOZ vedená plukovníkem Šlachtou (t.č. bez funkce) a některých státních zástupců (Ištvan, P. Zeman, Bradáčová) provedla další operaci, která u nás dosud nemá obdoby. Svou drzostí, nikoli inovativností.

Ve spolupráci s „expoziturou“ v České televizi, respektive jejím redaktorem Jiřím Hynkem, oznámil Robert Šlachta, že požaduje svolání Výboru pro bezpečnost poslanecké sněmovny. Zde chce prý obvinit policejního prezidenta Tomáše Tuhého, že „se zapojil do úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti“ z probíhajícího vyšetřování některých kriminálních případů.

„Brutální“ únik

Akce byla připravena podle standardních metod manipulace. Televizní Hynek jen „shodou okolností“ udělal ještě další rozhovor se Šlachtovým chráněncem, šéfem ostravské pobočky ÚOOZ Jiřím Komárkem, který rovněž od policie odchází. Jak by ne, když ho tam Šlachta dosadil, aby zamázl jeho problémy v jihomoravském kraji, což by teď už nešlo.

Pokud skutečně vypukne požár, odskáčeme to především my v hledišti

A tento pan Komárek vzrušeně sdělil, že prý také půjde na jednání sněmovního Výboru (ačkoli o něj ještě ani nepožádali, ale už kupodivu přesto vědí, že se bude konat), aby zde pohovořil o údajných „brutálních“ únicích informací, které má prý policejní prezident na svědomí. Proč teď, když prý jde o roky starou záležitost? Nějak si na to zrovna vzpomněl, asi když rekvíroval stůl, od něhož se rozhodl odejít.

Je to nejen nepředstavitelná drzost příslušníků policie vůči svému veliteli, ale především jde o „brutální únik informací“ – tedy pokud vůbec nějaké takové existují. Šlachta a jeho ostravský komplic tak natvrdo předvedli, jak již leta pracují. Nemají sice žádné výsledky, které by uznaly soudy, ale zato skrze média skandalizují každého politického protivníka, kterého potřebují odstranit z veřejného prostoru, aby tento uvolnili Agrofertu.

Jeden ze zasvěcených expertů, s nimž konzultujeme, v této souvislosti prohlásil, že policejní prezident by měl okamžitě poslat do Ostravy zásahovou jednotku a Jiřího Komárka zatknout, stejně tak, jako Roberta Šlachtu. Stále jsou totiž ještě policisté – a jednají zcela bezpochyby v rozporu se zákonem. Jenže ničeho takového se samozřejmě nedočkáme. Šlachtovo (a Komárkovo) politické krytí Andrejem Babišem, jeho médii (Lidové noviny, MfD a spol.) a médii Zdeňka Bakaly (Respekt, Hospodářské noviny a spol.) by v čele s Českou televizí vytvořilo atmosféru státního převratu.

„Všechna prasata jsou si rovna, jen některá si jsou rovnější“, poznamenal by o tom G. Orwel ve své Zvířecí farmě líčící nástup totality.

Pohanět, dehonestovat, zničit

A tak ministr vnitra Milan Chovanec (proti němuž je primárně celá akce naší malé ale výkonné mafie namířena) reagoval logicky poměrně mírně. Připomenutím povinnosti policistů obrátit se při podobných podezřeních na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), která jediná může vyšetřovat policisty. Řekl, že proto předpokládá, že Šlachta s Komárkem tak již učinili (chacha). Zároveň se „podivil“, že o svých údajných poznatcích informovali nejprve Českou televizi.

„Nerozumím tomu, proč v den, kdy někteří příslušníci ÚOOZ oznámili vůli přijít informovat na uzavřené zasedání Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, pouští tyto údajně závažné informace do médií,” dodal s tím, že je nepřípustné, aby vyšetřování probíhalo „v přímém přenosu”.

Postup Šlachty a Komárka v něm prý „budí nedůvěru”, neboť s tím měli čas přijít během probíhající debaty. „Bude-li jednání Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny svoláno, jsem připraven se jej zúčastnit i s vedením policie. Pevně doufám, že celá záležitost není jen další kolo politicko-mediálního nátlaku na vedení policie.“

Policejní prezident Tomáš Tuhý naproti tomu pomlouvačné drby ostravské expozitury ÚOOZ razantně odmítl. Tvrzení, že je podezřelý z úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti pokládá za "nebývalý účelový nátlak" Roberta Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o reorganizaci policie:

"O účelovosti svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní postup," konstatoval osočený policejní prezident s tím, že zveřejněné nařčení se ho prostě snaží mediálně dehonestovat. V tom se nemýlí.

Útok na všech (mediálních) frontách

Je zjevné, že spiklenci nezaháleli a měli pracovní víkend. Stejně jako obsluha jejich mediálních strojů na manipulaci – vedle ČT samozřejmě v první řadě Lidové noviny a též Bakalův Respekt: Do jeho dnešního vydání stačil Šlachta tajemně sdělit, že jde o kauzu vynášení citlivých informací z (konkurenčního) protikorupčního útvaru, přičemž její vyšetřování je prý teprve na začátku. Důkazy pro to tudíž sice nemá, ale zato „informace“ klidně „vynese“ do médií (tedy to, zač prý ostatní stíhá): „Ještě několik měsíců bude trvat, než policie zjistí, co dokumenty a odposlechy vlastně ukazují.“

Respekt samozřejmě „opomněl“ zmínit, že z vynášení informací jsou obviněni i Šlachtovi blízcí spolupracovníci, detektiv ÚOOZ Vokál a policejní konfident Arifovič, bývalý člen mafie obchodující s drogami.

A naplno se pochopitelně mobilizuje i v Lidových novinách. Babišův šéfredaktor s podivuhodně případným jménem Ištván (Léko) teprve nyní ukazuje, jak zásadní investice to od Agrofertu byla a že desítky miliónů, vložené už do Lékova webu Česká pozice, se nyní parádně zhodnocují. O Mladé frontě platí ve slabší verzi totéž. Nicméně pučistická centrála je jako vždy primárně na Kavčích horách.

Co pučisté zamýšlejí?

Teprve pokud zodpovíme tuto otázku, bude jasné, kam směřuje jejich pokus vtáhnout spojené síly Agrofertu, Šlachtova „privátního“ útvaru a chobotnice několika státních zástupců na půdu (či nějaké nižší podlaží) parlamentu. Nejde opět o nic nového. Vlastně  chtějí jen zopakovat úspěšné operetní číslo ze slavné „Kubiceho zprávy“ – Šlachtova předchůdce v čele ÚOOZ. Proč?

Mají totiž problém: Disponují nesčetnými odposlechy (odposlouchávají dnes už prakticky každého) – ale nevědí, jak je dostat do oběhu. Jejich nahrávací studia jsou přetížena. Obešli totiž zákon přikazující, že odposlech lze na někoho nasadit pouze se souhlasem soudu. A protože tolik „zavázaných“ soudců zase nemají, nakoupili drahou novou techniku na „prostorové“ odposlechy – kde (narozdíl od telefonních) už nemusejí žádat soud o povolení. A natáčejí všude.

Proto nyní mají spousty nahraných „drbů“ – ovšem nepoužitelných, protože před řádným soudem samozřejmě neobstojí. Ale na mediální skandalizaci dostačují bohatě. Ale v dnešní atmosféře už není tak snadné jako doposud přímo je předat Hynkovi do ČT, nebo do MfD a LN (což je totéž).

Takže je potřebují donést „oficiálně“ na nějaké veřejné místo – k čemuž je Bezpečnostní výbor parlamentu skvělá a vyzkoušená „platforma“. Jednání sice bude uzavřené, ale „kdosi“ z poslanců pak „instantní drby“ na téma policejní prezident Tuhý předá Babišovým novinám. Od nich to pak bude „citovat“ ČT (či naopak), Respekt, HN – a tak dále. Jako vždy.

Šlachtův Nero

Mediální lynč se rozběhne, umělá kauza bude na světě a policejní prezident se jí nebude moci účinně bránit – neboť to proti žádné „anonymní“ pomluvě není možné.

Právě tuto strategii chtějí nyní pučisté z policejně-prokurátorské chobotnice opět po letech uvést do provozu. Bude zajímavé sledovat, do jaké míry se jim to podaří – anebo to zpackají, jako dosud vše. V každém případě se však jen tak svého cíle nevzdají. Vždyť užuž spolu s velkým Andrejem sahali po kormidlu – a najednou se jim tak nečekaně v ruce ulomilo a kormidluje někdo jiný.

Podle všeho nejspíš zkusí na druhý pokus rovnou „zapálit Řím“. Císař Nero, původce této atrakce, z toho tehdy obvinil křesťany, aby je mohl zlikvidovat, neboť tušil, že ohrožují jeho diktátorskou moc. Koho chtějí křižovat Šlachtovi mafiáni, komu jdou (s Babišem v zádech) aktuálně ve svém hysterickém běsnění z neuskutečněného puče po krku, se napohled rovněž zdá jasné (i když to žádní svatí rozhodně také nejsou).

Pokud ale skutečně vypukne požár, odskáčeme to především my v hledišti.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…