Petr Hájek: Předvolební manipulace mediokracie se rozjíždějí naplno

16.09.2013 10:14

Koho volit? Otázka, která je v letošních nesmyslných předčasných volbách mnohem aktuálnější než kdykoliv v minulosti. Významná, možná převážná část voličů totiž ani zdaleka není rozhodnuta. Ideální „materiál“ pro mediální manipulátory.

Petr Hájek: Předvolební manipulace mediokracie se rozjíždějí naplno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

Vysoká míra nerozhodnutých má jednoduchou příčinu: Standardní politický systém je rozebrán na součástky. Je to výsledek dlouhodobé práce havlistických elit v médiích a v politice. Navenek se projevil pádem vlády Petra Nečase, v důsledku puče prokurátorsko-policejního „gangu odhodlaných“. Dnes je už téměř každému lhostejné, co bylo jeho primární příčinou. Žije se jen novými volbami. Ostatní je zapomenuto. Ale nemělo by být. Právě v tom spočívá odpověď na zdánlivě nezodpověditelnou úvodní otázku.

Mizerné vládnutí, v němž ODS zcela odevzdala zbytky svého pravicového fundamentu ekonomickým zájmům M. Kalouska a eurounijním K. Schwarzenberga, samozřejmě nepopulární vládu nepoložilo. To udělali až jmenovaní pánové, když zjistili, že Miloš Zeman jim už ani na okamžik nepůjčí jejich mocenské ministerské posty, z nichž v obou zmíněných oblastech tolik škodili naší republice. Proto se pokoušejí o rychlou odvetu a návrat k našim daňovým penězům.

Pravice?

Nic takového již v nabídce dosavadních hlavních politických hráčů není. Zdecimovaná ODS si za většinu problémů může samozřejmě sama. Tím, že dovolila, aby řídící páky strany ovládli havlisté, rozhodla o svém osudu. Výsledek bude podobný jako při všech pokusech různě přebarvovaného „hnutí Nepolitické politiky“ v minulých desetiletích: intuitivně správné voličské NE.

Média se pokusí o reparát z prezidentské volby. Budou se snažit přesvědčit veřejnost – především v Praze, Středočeském kraji a některých větších městech – že alternativou je TOP 09. Ta už o sobě hlasem Karla Schwarzenberga dokonce sama prohlásila, že není pravicová, ale – konzervativní. Konzervativní levice je sice pojem dosud neznámý, ale v mediálním havlistickém matení pojmů může být úspěšný. Bude proto zajímavé sledovat snad jen jediné: Zda voliči TOP 09 „vykroužkují“ ve středních Čechách Miroslava Kalouska. Tím by se ovšem tento projekt úplně rozpadl. Zmizela by tak i fiktivní pravice. To ale média nebudou chtít připustit. Potřebují ji pro své manipulace. Jinak by hrozilo, že se opět narodí pravice skutečná.

Levice?

Obdobná situace je také „nalevo“. ČSSD už samozřejmě také nepředstavuje levici – jen to o ní tvrdí mystifikační propaganda. Po Paroubkově pádu ji rovněž ovládli havlističtí exponenti v čele s „intelektuálem“ Zaorálkem. Proto je dnes ČSSD v základních „ideových, nikoli jen daňových parametrech skrze svého formálního předsedu Sobotku rodnou sestrou TOP 09. Sice se nyní zaklínají, že povolební spolupráce nepřichází v úvahu, ale „kníže Číro“ ve správnou chvíli připomene svůj nedávný alibistický výrok, že koalice se tvoří až po volbách. A naváží na duo Kalousek – Sobotka, které již několik let zvažovalo „alternativní“ vládní koalici. Jen si nebylo jisté, zda by se neopakovala situace ze slavného spojení Kalousek – Paroubek – Filip, který stál šokované lidovce parlamentní pozice.

Je to vlastně škoda. Otevřeným spojením Sobotkovy ČSSD a Kalouskovy TOP 09 by vznikla havlistická strana par excelans. Jen není jasné, která z obou jmenovaných stran by tvořila levé a která pravé křídlo. Je však pravděpodobné, že takový přirozený vývoj bohužel nenastane. Haškova skupina, posílená vlivem prezidenta Zemana, to nedovolí. Jenže pokud už není ani pravice, ani levice, jaká volba zbývá pro ty, kteří se stále ještě jako voliči pravice cítí?

Řekne nám to Moravec

Právě pro tuto situaci zde máme z našich daní placenou „veřejnoprávní“ Českou televizi, ideově řízenou „moderátorem“ Václavem Moravcem, „pomocným příslušníkem“ prokuratury. Proto se již několikrát tajně sešel s partou kolem prokurátorky Bradáčové a policejního Rambo Šlachty, aby sladili noty. Bohužel to občas nemainstreamová média zaznamenala. Ale protože mainstream to „přehlédl“, jako by to nebylo.

Obě hlavní řídící centra české politiky tak mají jasno na čí straně v závěru předvolební kampaně prokurátoři s policií zasáhnou či nezasáhnou. A také to, jak bude „náhodný skandál“ typu Kubiceho zpráva č. 2, včetně případného zatýkání či „sdělování obvinění“, „moderovat“ ČT. Jinými slovy: „O jakých otázkách se po dnešku začne hovořit?“

Zapomeňme tentokrát na průzkumy. Zapomeňme na Moravce a jeho soudruhy v hlavních médiích. Jděme k volbám a volme podle sebe.

Česká televize ovšem zůstane jako vždy objektivní. Opět si nechá „vyrobit“ několik zaručeně spolehlivých průzkumů, podle nichž zařadí do předvolebních „debat“ jen ty subjekty, které budou smět usilovat o parlamentní existenci. Viděli jsme to už v případě Babišovy formace „ANO Agrofertu“, která dostala v jednom průzkumu rovnou dvanáct procent, aby se později dalo „slevit“ na sedm. V úvahu budou kvůli „mocenskému vyvažování“ přicházet ještě tak Zemanovci, Zelení či lidovci, pro zpestření barevnosti Okamura. Zaručeně však ne volební blok Hlavu vzhůru, protože to by nepřímo vedlo k Václavu Klausovi.

Co dělat?

Co z toho plyne pro voličské rozhodování? Paradoxně větší svoboda. Zapomeňme tentokrát na průzkumy. Zapomeňme na Moravce a jeho soudruhy v hlavních médiích. Jděme k volbám a volme podle sebe. Bez zájmu o to, zda podle „průzkumů“ mají ti či oni šanci se do sněmovny dostat. Klidně divoce experimentujme. Je totiž vysoce pravděpodobné, že tentokrát většina hlasů pro nová uskupení nemusí propadnout. Pětiprocentní hranici může překročit až deset stran.

Je to dobře, nebo špatně? Je to především úplně jedno. Tyto volby o ničem nerozhodnou. A už určitě nic nezmění. Snad až ty příští. Český politický systém je v troskách. Mediokracie nyní bojuje jen o to, aby se v ní ještě co nejdéle udrželi havlisté. Pravice, pokud je to vůbec možné, se teprve bude muset znovu narodit. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…