Petr Hampl: Donald a aktivisté

06.01.2022 17:42 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Donald a aktivisté
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Donald Trump znovu vyzval Američany, aby se očkovali, a to hned ve dvou televizních vystoupení po sobě. „Jeho příznivci vyjádřili frustraci a hněv,“ shrnul reakci American Sun.

Ukazuje to problém, na který Trump narazil, který nedokázal překonat a který poškozuje antiglobalistické strany v celém západním světě. Potřebují si udržet přízeň aktivistů, jenže aktivisté mají opačné názory než většina veřejnosti. Často je dokonce mezi nimi a běžnou veřejností ostré nepřátelství (viz naše „ovce“ a „neovce“). Pokud máte ambice být 10% stranou, tak to nevadí. Pokud ale potřebujete většinu, jste odsouzeni k nezdaru. Získáte-li přízeň aktivistů, oddělí vás to od většiny.

Kde nastal problém? Tam, kde šéfové opozičních projektů rezignovali na skutečné vůdcovství. Skutečný vůdce přichází s vizí, předloží ji lidu a uchází se o lidovou podporu. Vůdce nečeká, s čím přijde aktivistická bublina. Vůdce ji formuje. Vůdce určuje názory té bubliny. Obyčejný politický profesionál se zeptá, co lidé chtějí, a dá jim to. Jenže pak se stane, že někdo rozšíří mezi jeho příznivci nějaký příšerný blábol, a politický profesionál je bezmocný.

Musíme být rádi i za ty politické profesionály, beztak nikoho lepšího nemáme. Ale nestačí to.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…