Petr Hampl: Jaká bude příští vlna modernizace

03.04.2022 17:23 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Jaká bude příští vlna modernizace
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Profesor Keller přišel před pár dny s geniálními postřehy o vlnách modernizace. Jak to bývá, není to v žádném velkém spise, ale v kraťoučkém článku na necelé stránce (ZDE).

Dříve narození znají Marxův výklad o výrobních prostředcích (k zásadnímu přelomu dojde tehdy, když dosavadní uspořádání společnosti neumožňuje dost efektivní využití nové technologie) a kromě toho existuje spousta ekonomických výkladů vycházejících většinou z povahy investičního cyklu.

Jan Keller se na to podíval z úplně jiného úhlu. Ptá se, které společenské vlny na různých modernizačních vlnách vydělaly a které naopak prodělaly.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

To se dá logicky domyslet a doplnit. Přelomové změny jsou dány tím, jak se změnily mocenské vztahy v předcházejícím období. Pokud někdo příliš posílil, nespokojí se s dosavadním, ale prosadí změnu. Pokud se na to díváme takhle, pak vidíme, že modernizační vlny ve prospěch pracujících lidí probíhaly od poloviny 19. století do 50. let 20. století. Ne, že by ti nahoře nějak zvlášť prodělali, ale každá vlna modernizace byla koncipována tak, že se zlepšila situaci i těch dole.

Přibližně od 80. let se civilizační trend otočil. Každá vlna modernizace přináší nejen zvýšení rozdílů, ale také objektivní zhoršení postavení normálních pracujících. Nemůže to být otázka technologií. Čipy nemají své politické zájmy, nenadržují jedněm ani druhým. Je to otázka toho, jak se měnily mocenské a ekonomické poměry v předcházejícím období.

Takže pokud vás zajímá, kam bude směřovat příští vlna modernizace, dívejte se, jak s mění mocenské poměry teď.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…