Petr Hampl: O budoucnosti levice

17.12.2022 19:33 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O budoucnosti levice
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Přispěl jsem do ankety o budoucnosti levice, která běží na webu Časopis Argument spojeném zejména s Ilonou Švihlíkovou. Je to pohled zvenčí, nicméně tu diskuzi pokládám za důležitou i zajímavou. Důležitou proto, že levice je tradičně lepší v takových věcech jako zastavování nesmyslných válek. A zajímavou proto, že lidé na levici jsou schopni přiznat problémy a otevřeně o nich debatovat. Třeba se i velmi ostře pohádat (viz Hauser versus Drulák). Na pravici se mezitím papouškují stokrát vyvrácené slogany a čeká se na „konečně pořádnou pravici.“ Ztráta času.

V tom textu píšu mimo jiné:

“Ideologie jsou flexibilnější, než to na první pohled vypadá. Stačí připomenout, jak rychle se Marcuseho žáci z řad západních Zelených naučili milovat korporátní kapitalismus a podporovat útočné války. Ostatně, v každé velké korporaci dnes najdete oddělení boje proti kapitalismu.

Což znovu vrací k té nejzákladnější otázce: Které skupiny obyvatel mají tak silné společné zájmy, aby je to mohlo motivovat k tolerování rozdílných zájmů a zvyklostí a aby je nepojily srovnatelně silné zájmy s vrstvami antagonistickými?”

Petr Hampl: Čtyři otázky k budoucnosti levice.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…