Petr Hampl: O covidu – snad už naposled

19.05.2022 11:10 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl:  O covidu – snad už naposled
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

„Švédové bez plošných lockdownů to zvládli mnohem lépe než ČR s hamplovskými plošnými lockdowny. Marně čekáme, kdy to pan Hampl okomentuje a rozebere do denní glosy,“ napsal mi jeden čtenář.

A skutečně okomentuju. Nejdřív upozorním na samotnou formulaci poznámky. Všimněte si, že její autor nepředkládá žádnou teorii ani žádný poznatek o šíření covidu nebo optimálních strategiích zvládání epidemií. Prostě jen vyjádřil negativní emoci. Hlouběji ho ta záležitost nezajímá. Vlastně si ani nezjistil, že podporuji očkování a nikoliv lock-downy. Obávám se, že je to naprosto přesná ilustrace antivaxerství jako životního postoje. Hodit efektní frázi, užít si vlny emocí a jít dál. Hlavně o těch věcech moc nepřemýšlet. Kdybych mu nabídl strukturovanou debatu podle pravidel racionálního myšlení, po dvou minutách mi řekl, že „prostě má jiný názor“ a ukončil by to. Jde o emoce a o to, aby se člověk nelišil od davu. Rozum je na překážku.

Nicméně pokusme se na to podívat analyticky. Čtenář se nejspíš snaží vyjádřit, že lockdowny (česky se tomu říká karanténa) zhoršují situaci. Takové tvrzení lze rozebrat na dvě menší teze.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

První možnost. Ta by říkala, že když je mezi lidmi méně kontaktů, dochází k častějšímu předávání viru. Když je více kontaktů, dochází k méně častému předávání. To je naprosto zjevně pitomost. Leda bychom věřili, že viry a bakterie nemohou člověku ublížit a že všechny nemoci jsou jen výmyslem lékařů, případně výrobců léků.

Druhá možnost. Lock-down nevede ke snížení počtu kontaktů. Tady by mohl mít oponent pravdu.

Je vysoce pravděpodobné, že Češi se svými mejdany, okázale tolerovanými tajnými hospodami a chápáním práva na šíření viru jako nejdůležitějšího občanského práva měli více sociálních kontaktů než opatrní Švédové, kterým stačí doporučit. Vlastnost, která je pro Švédy smrtící ve věcech migrace či národní budoucnosti, se v epidemii ukázala jako velmi výhodná. A možná ten čtenář mohl mít na mysli, že kdyby se česká vláda chovala inteligentněji a kradla méně okázale a lidé jí více důvěřovali, že by obyvatelé ČR ochotněji spolupracovali. Kdo ví, možná je to pravda. Je tedy vysoce pravděpodobné, že pokud by byly ve Švédsku vyhlášeny masivní lock-downy, nic by se nezměnilo. Lidé by měli stejně málo kontaktů jako při „pouhém“ doporučení.

Nicméně ještě důležitější je, že lock-downy byly metodou první části epidemie. Naprosto souhlasím s Viktorem Orbánem, že jakmile je k dispozici vakcíny, je jediným rozumným řešením masové očkování. Karanténní opatření jsou nadbytečná. A Švédové se očkovali rychleji a ve větších počtech než obyvatelé ČR.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…