Petr Hampl: O teoriích

09.01.2024 15:13 | Glosa

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O teoriích
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Proč se zdržovat teoriemi? Mimo jiné proto, že bez dobré teorie nedokážeme pozorovat svět kolem sebe. Nevíme, čeho si všímat a náš mozek ty věci prostě ignoruje. Co nedokážeme pojmenovat, o tom nedokážeme ani přemýšlet a vlastně to nedokážeme ani pořádně pozorovat. Zůstane jen neurčitý pocit, že je tu cosi divného.

Na druhou stranu, když teorie přestane být souzena podle empirické reality, stává se zbytečnou nebo dokonce škodlivou. O tom si občas vyměňujeme články s doktorem Cardalem.

Samozřejmě, ve spoustě situací potřebnou teorii úplně automaticky přijímáme v rámci zvyklostí, obecné kultury, jazyka atd. Obraz světa, jaký nám předali naši rodiče a jim zase jejich rodiče – s tím, že se ten obraz trochu vyvíjí a je trochu ovlivněný médii, ale to podstatné trvá. Jenže občas se dostáváme do situací, které jsou příliš složité a příliš nové, tam tenhle „selský rozum“ nemusí stačit.

To těžké je poznat, kdy vystačíme s běžnou intuicí a kdy to už chce sáhnout po složitější teorii.

To jen na vysvětlenou, proč čtu složité knihy, vedu složité diskuze a nesdílím pocit, že „stačí vzít vidle a vyrazit na strakovku.“

(zdroj: petrhampl.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…